Couchsurfing: як знаходити друзів та житло у подорожах

28 Липня 2015 13:00
englishacking.wordpress.com

englishacking.wordpress.com

Напевно, вже кожен з вас чув про таку спільноту мандрівників, як Couchsurfing, але й досі достеменно не знає, що це таке та як воно працює. Ми вирішили скласти для вас невеликий гід-порадник, завдяки якому ви зможете почати користуватися цим сервісом, подорожувати та знайомитися з десятками класних людей з усього світу.

Перше і найважливіше, що потрібно знати про Couchsurfing – це не «шарове ліжко закордоном». Каучсьорфінг – це в першу чергу спільнота мандрівників зі своєю атмосферою, і якщо ви розглядаєте цей сайт лише як можливість безкоштовно заночувати, далі можете не читати.

Заповнити профіль

Перше, що потрібно зробити одразу після реєстрації (вона безкоштовна) – уважно заповнити свій профіль. Персональна сторінка – це перше, що будуть бачити люди, у яких ви захочете заночувати та люди, яких ви зможете прийняти у себе.

Тому все має бути максимально достовірно та інформативно: коротко опишіть хто ви, чим займаєтеся – працюєте чи навчаєтеся, яку музику слухаєте, як любите подорожувати, тощо – все це набагато полегшить розуміння того, хто ви є та наскільки ваші інтереси співпадають з інтересами інших мандрівників.

На аватарку бажано поставити ваше справжнє фото, на якому чітко видно вас і ваше обличчя. Уявіть себе на місці людини, яка готова прийняти вас у себе вдома: чи довіряли б ви профілю, в якому замість аватарки бетмен чи розмите обличчя в окулярах? Не полінуйтесь також відшукати з десяток фотографій з ваших минулих подорожей – самостійних чи з друзями – і додати їх в альбоми на Couchsurfing. Це додасть людям впевненості у тому, що ви не бот, а справжня людина, яка до того ж любить подорожувати.

Якщо ви маєте можливість приймати гостей у себе і плануєте це робити найближчим часом – заповніть також секцію «Home», в якому детально опишіть особливості свого помешкання. Від вас не вимагається вказувати детальну адресу чи паролі до будинків – достатньо кількох абзаців про те, в якому районі міста ви живете, яким транспортом можна доїхати від вашої квартири до центру, чи проживають з вами сусіди по квартирі, що ви можете запропонувати гостю – ліжко чи матрац, і так далі. Людина знатиме, на що чекати (хоча зазвичай каучсьорфери надзвичайно невибагливі і готові на будь-які умови – краще спати у спальнику на підлозі в когось з місцевих, ніж на вокзалі з бомжами).

Як отримати відгуки

Якщо ви сподіваєтесь, що заповненого профілю вистачить для того, аби вас міг хтось прийняти – то це зовсім не так. Як ми вже писали, Couchsurfing – це в першу чергу спільнота, в якій важливе місце посідає взаємна довіра. А довіра зявляється лише з часом.

Кожен профіль на сайті може отримати відгуки від тих, хто вже гостював у цієї людини – щоб інші мандрівники могли почитати їх і дізнатися більше, ніж просто опис помешкання та інтереси. Саме завдяки відгукам можна відсіяти негатив чи неприємні ситуації: людина з кількома негативними відгуками навряд чи зможе прийняти у себе ще когось.

Отримати відгуки дуже просто – почніть приймати у себе гостей. Це насправді дуже просто і нестрашно. Якщо вам здається занадто неймовірним той факт, що незнайома людина буде ночувати у вас, для початку прийміть когось із своєї країни. Без мовного барєру та зі спільними світоглядами порозумітися буде значно легше, а після кількох досвідів вам буде зовсім просто прийняти і іноземних туристів. Головне правило – просто опишіть та поясніть своєму гостю ваш рівень очікувань – починаючи від готування їжі, робочим графіком, закінчуючи побутовими питаннями. Чимало людей працюють у будні, і відповідно, не можуть приділяти весь час своєму гостю. З іншого боку, багатьом гостям і не потрібна така увага хоста – і вони зовсім не образяться, якщо ви не будете водити їм екскурсії.

Після того, як ви успішно когось прийняли, обов’язково обміняйтесь відгуками – це золоте правило Каучсьорфінгу. Коротко опишіть, що вам найбільше сподобалось у цій людині та як ви провели час.

Навіть якщо ви не можете приймати когось у себе – живете з батьками, не самі в кімнаті чи щось у цьому роді, отримати відгуки все одно можна: встановіть свій статус на Wants to Meet Up, і влаштовуйте екскурсії для тих туристів, які вперше приїздять до вашого міста. Ви краще знаєте, куди їм варто сходити, і навіть нетривалі посиденьки в пабі дозволять вам отримати нове знайомство та новий відгук на сайті.

Джерело: inspired