Підняти зарплати, зменшити податки і придушити малий бізнес: уряд хоче кардинально поміняти систему оподаткування

21 Грудня 2015 16:44

46_mainУряд збирається кардинально поміняти систему оподаткування. У першу чергу – вдвічі зменшити ставку соціального внеску, який платить за працівника підприємство – з майже сорока відсотків до двадцяти. На зекономлені гроші – роботодавець зможе підняти співробітникам зарплати. Але чи підніме? Експерт-економіст Олег Устименко в це не вірить.
 
“У них просто немає коштів платити хоч те, що вони зараз платять. Вони що, відчувають себе краще? У них йде активний розвиток підприємства? Ні”, – говорить експерт.
 
Хоча директор швейної фабрики запевняє – зарплату збільшимо! Мовляв, тільки так можна утримати цінних співробітників.
 
“Існуючі зарплати не дозволяють жити повноцінно – харчуватися, одягатися. Насправді більшість підприємців хочуть підняти зарплату для своїх співробітників”, – запевняє Олександр Бпрсук, директор швейної фабрики.
 
Пропонуючи зменшити розмір єдиного соціального внеску, Кабмін сподівається вивести економіку з тіні. Роботодавцям стане вигідно платити зарплату не в конверті, а офіційно. Так що податкова реформа великим підприємствам і найманим співробітникам на руку. А ось малий бізнес – чекають менш приємні сюрпризи.
 
Продав чебурек – видай покупцеві товарний чек. У проекті нового податкового кодексу прописано, що навіть малесенькі заклади, де працюють кілька людей, зобов’яжуть мати касовий апарат.
 
Згідно проекту нового податкового кодексу, їх переведуть на загальну систему, де потрібно постійно звітувати про всі свої доходи, вести документацію. А це означає, що доведеться наймати бухгалтера.
 
Дрібні підприємці з різних куточків України з’їхалися на мітинг під Верховну Раду. Разом з ними і фермери. Вимога до депутатів одне – не приймати нову редакцію податкового кодексу.
 
Найбільше цих людей лякає, що на спрощеній системі оподаткування залишаться лише ті, чий прибуток менше 300 000 гривень на рік. Решті, а це десятки тисяч підприємців, доведеться купувати касові апарати і платити значно більше податків до бюджету.
 
Володимир – власник невеликого магазину в Тернополі. Зараз платить близько 750 гривень податку щомісяця. За новими правилами – вийде дві з половиною тисячі. А значить, йому доведеться піднімати ціни.
 
У копієчку обійдеться і ведення бухгалтерії. А до касового апарату доведеться вносити всі найменування товарів. Будь-яка помилка може обернуться великими штрафами.
 
Касовими апаратами, згідно з проектом податкового кодексу, доведеться обзавестися і перукарням.

“Як тільки це станеться, – говорить глава Спілки перукарів Олексій Антонюк, – у інспекторів з’явиться можливість перевіряти такі заклади хоч кожен день і вимагати хабарі”.
 
“Якщо ж перукарня буде видавати кожному клієнту чек, і платити всі прописані в новому кодексі податки – замість прибутку – отримає чисті збитки”, – запевняє Олексій.
 
Щоб розглянути зміни до новий податковий кодекс, а потім і бюджет на наступний рік, депутати зібралися на позачергове засідання. Прем’єр-міністр закликає реформу підтримати хоча б у першому читанні. У Кабміні готові доопрацювати проект.
 
Але досягти компромісу уряду з парламентом буде непросто. За словами члена бюджетного комітету Ради Павла Унгуряна, серед запропонованих депутатами альтернативних ідей настільки кардинальне скорочення податків, що бюджет недоотримає величезну суму. І ті ж пенсії платити буде нічим. Так що по суті спільний варіант почали писати заново.
 
 
Серед змін, які все-таки планую взяти на наступному тижні – зменшення єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб. Проти цього підприємці вже точно протестувати не будуть. Ось тільки своє невдоволення пробуксовкою податкової реформи вже висловили в МВФ.
 
“Ми стурбовані дискусією, що сталася вчора в парламенті, який фактично відкинув пропозиції уряду за новим податковим кодексом і держбюджету на 2016 рік”, – зазначив Девід Ліптон, перший заступник директора-розпорядника МВФ.
 
Якщо Україна ухвалить бюджет з великим дефіцитом, тобто буде витрачати в наступному році набагато більше, ніж заробляти, МВФ може припинити давати країні нові транші кредитів.

Джерело: segodnya.ua