Українці заплатили вже 8 млрд грн військового збору: “тимчасовий” податок залишили і на 2016-й

21 Грудня 2015 15:57

gggЗ початку року до держбюджету надійшло понад вісім мільярдів гривень військового збору. Про це повідомили в Державній фіскальної службі України.

Так, за січень-листопад до державного бюджету України надійшло 8053000000 грн військового збору. Це на 15% більше індикативного показника.

Зокрема, в листопаді в бюджет країни надійшло 831 млн грн цього податку, що перевищило індикативний показник на 23,6%.

Нагадаємо, в серпні 2014 року в Україні ввели військовий збір у розмірі 1,5%. Влада запевняла, що це буде тимчасово. Втім, податок залишили і на 2016-й рік.

Запровадження такого збору є правомірним, якщо в країні триває війна. Вперше подібний податок увів британський прем’єр-міністр Вільям Пітт-молодший, щоб закупити зброю для стримування Французької революції. Стягували його за прогресивною шкалою ставок у розмірі від 1% до 10%, а доходи, менші від певного мінімуму, оподаткуванню не підлягали. Історія свідчить, що в усіх випадках із багатих на війну збирали більше, ніж із менш заможних, а бідніше населення взагалі нічого не сплачувало.

В Україні ж для всіх запровадили мінімальну ставку податку. До прикладу, якщо людина отримує 1,5 тис. заробітної плати, то з неї стягнуть 22,5 грн. Якщо 3 тис., то відповідно податок становитиме 45 грн.

Цей податок критикували експерти, котрі говорили про додатковий тиск на бізнес, який ще більше зажене зарплати в тінь.

«Такі методи недоречні. Замість того, щоб полегшити податковий тягар для й без того бідного населення та обкласти податками великий бізнес (закрити для нього можливості ховати свої доходи в офшорах – до речі, таким чином, до бюджету можна зібрати в десятки разів більше), всі проблеми знову хочуть вирішити за рахунок людей. Це неприйнятно», – обурювався глава Комітету економістів України Андрій Новак, пише karpatskijobjektiv.com.

У 2016-му люди так само вирішуватимуть проблеми: “тимчасовий” податок, як це обіцяла влада, ніхто не скасував.