У 2016-му реальні зарплати продовжать зменшуватися, – експерти

11 Січня 2016 14:10

Vsemirnyi_banq_Rost_VVP_Rossii_v_2012_g_sostavi_3,8_protcМинулий рік для українців виявився непростим: всі товари і послуги в країні тільки дорожчали. Про це говорять дані Держслужби статистики, що підрахувала інфляцію за 2 015 рік: вона склала 48,7%. Тобто в середньому життя в нашій країні подорожчало майже в 1,5 рази. Цей рік для нас теж буде непростим, прогнозують експерти і уточнюють: поліпшення варто чекати з 2017-го.

Найбільше українців в минулому році, безумовно, шокували зростання цін на компослуги – 115% за рік. У тому числі газ – в 4,5 рази, або на 353%! У порівнянні з цими цифрами, інше виглядає вже не так страшно. Хоча статистика сумна: так, продукти за рік зросли в ціні на 44,4%, і розкид по приросту вартості дуже великий.

Так, соняшникова олія додала більше 77% (у грошах це 12-13 грн / л), а фрукти – 72%, але в основному за рахунок імпортних: кг бананів подорожчали на 15-16 грн, або вдвічі, а кг українських яблук – всього на 2-3 грн (25-30%). Вітчизняні продукти взагалі дорожчали менше: вершкове масло виросло в ціні всього на 18,6%, молоко на 22,6%, м’ясо – на 33%. З промтоварів найбільше, на 70%, подорожчали автомобілі – так як, за словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, це товар не першої необхідності, а продають їх переважно за валюту. Одяг та взуття, навіть імпортні, додали до вартості 33%, паливо – 34%. У 1,5 рази подорожчали ліки.

“Серед продуктів найбільше подорожчала соняшникова олія, оскільки Україна – головний експортер його в Європу, і ціни прив’язані до євроринку, – пояснює аналітик компанії” Простобанк консалтинг “Іван Нікітченко. Найменше подорожчала молочка, так як це власне виробництво, а проблеми з експортом до Росії (зокрема сирів) призвели до зростання пропозиції на внутрішньому ринку. За промтоварів в лідерах зростання – автомобілі і фармацевтика, адже ціни на них прив’язані до валюти. Ну а зниження цін на нафту на світових ринках (за рік більш ніж удвічі, або до $ 33 за барель) дозволили паливу подорожчати не так сильно, як виріс курс долара “.

Що ж стосується вартості проїзду і комунальних послуг, то, за словами Охріменка, росли вони через вимоги МВФ про поступове приведення тарифів до ринкових.

Обидва експерти впевнені, що офіційний прогноз інфляції в 12%, закладений у бюджет на 2016 рік, буде перевищений. За розрахунками Нікітченко, за рік ціни зростуть майже на 20%, Охріменко ж обіцяє до 25%. “Подорожчання продуктів і промтоварів стримає попит, а паливо може подешевшати через нафти”, – прогнозує Охріменко. При цьому, за його словами, номінальні зарплати, згідно з бюджетом, зростуть приблизно на 20%, але реальні – тільки на 10%, тому українці стануть, на жаль, ще біднішими.

Покращення життя, за його словами, почнеться лише з 2017 року.