Громадський референдум щодо статусу Донбасу вже проведено

28 Січня 2016 17:29

Donbass-317x200«Ідея Яценюка стосовно референдуму щодо так званого «особливого статусу» Донбасу має право на життя, але вона – неактуальна. Адже насправді абсолютна більшість українців чітко дала зрозуміти: вона проти будь-якого автономного, так званого «спеціального» статусу для Донецької чи Луганської областей», – наголосив народний депутат Микола Томенко у своєму блозі на «Обозревателе».

Підтвердженням цьому є дані різних соціологічних компаній, які вже неодноразово досліджували це питання, зауважує Микола Томенко. Для прикладу він наводить результати всеукраїнського опитування з цього приводу групи «Рейтинг» на замовлення міжнародних організацій.

Так, 53% українців вважають, що території Донбасу мають бути частиною України, як і раніше. 18% підтримують «розширені повноваження внаслідок реформи децентралізації» і 9% – так званий «спеціальний статус» Донбасу у межах України. При цьому лише 4% громадян вважають, що ДНР і ЛНР мають бути частинами Росії, і 3% – окремими країнами.

«Отож, висновок очевидний (без проведення референдуму): БІЛЬШІСТЬ ГРОМАДЯН ПРОТИ ТАК ЗВАНОГО СПЕЦІАЛЬНОГО СТАТУСУ ДЛЯ ДОНБАСУ, а реальна кількість українців, які готові відмовитись від цих територій, складає НЕ БІЛЬШЕ 7%!», – зазначає М. Томенко.

Він нагадав також останні результати січневого опитування в місті Києві однієї з соціологічних кампаній: підтримують закріплення в Конституції особливостей місцевого самоврядування в Донецькій та Луганській областях – 20,2%, проти – 53% киян.

«Отож, громадський референдум щодо «особливого статусу» Донбасу був проведений вже неодноразово, і переважна більшість українців чітко висловила свою позицію: Донбас – це територія єдиної України, і вони проти будь-яких форм «спеціального статусу». Таку позицію наших громадян повинен брати за основу для переговорів і Президент; її повинні зрозуміти і наші міжнародні партнери», – підсумував Микола Томенко.