Ювілейне “Малятко”

5 Лютого 2016 21:03

12651285_227953554211415_7303365356497565064_n

У 1984 році завідуючою дитячим садком “Малятко” була призначена Людмила Олександрівна Кухтіна.
Свою трудову діяльність вона почала з 17 років у дитячому садку № 15 м. Орджонікідзе. Під час роботи в цьому колективі виявила себе творчим, ініціативним, небайдужим до своєї справи вихователем.
Її дидактичний матеріал з математики був відмічений на республіканському конкурсі наочних посібників. Два роки Людмила Кухтіна вела школу із зображувальної діяльності для вихователів міста. З 1998 року по 2006 рік Людмила Олександрівна була депутатом міської ради, де очолювала депутатську комісію з охорони здоров’я, культури, освіти та спорту. У 1998 вона році була учасником семінару за Спільною Програмою Ради Європи та Європейської Комісії з питань місцевого самоврядування.
У 2007 році Людмила Кухтіна була переможцем міського конкурсу «Керівник року – 2007», а у 2008 – дипломантом обласного конкурсу завідуючих дошкільних дитячих закладів.

11063756_979041132155662_3809187733119881479_n25 січня 1966 року для найменших мешканців гірницького міста Орджонікідзе відчинив двері ще один дитячий садок. Номер йому присвоїли – 1З, назвали – “Малятко”.
Дитячий садок збудували у новому мікрорайоні, на окраїні міста. Навіть не віриться зараз, що не було тоді навкруги будівель, не росли високі тополі та ялинки. Але дітей було дуже багато. У ті роки влаштувати дитину у дитячий садок було проблемою, садки були перевантажені. Тому і раділи всі появі ще одного закладу, заповненому дзвінкими дитячими голосами.
Першою завідуючою була Олександра Василівна Подолян, методистом – Марія Федорівна Худорожкова.
Це – люди віддані своїй справі, які присвятили усе своє життя дошкільному вихованню. Колектив, в основному, був молодий, але намагалися не відставати від старших колег. Працювали, як кажуть, з вогником, влаштовували суботники з благоустрою приміщень та території, саджали дерева, кущі. Особливою гордістю був чудовий фруктовий сад, який з любов’ю посадили робітники дитячого садочка. Усім дошкільнятам міста був відомий знаменитий живий куточок. Діти із задоволенням доглядали за лисицею, білками, морськими свинками, папугами.
На протязі багатьох років користувалась популярністю школа для вихователів раннього віку під керівництвом Тетяни Іванівни Фатєєвої. А скільки душевного тепла віддали дітям вихователі Крігер Марія Федорівна, Федоренко Тетяна Василівна, Кокарєва Марія Максимівна, Вохмякова Людмила Гур’янівна, Волошаненко Ельвіра Євгенівна, Калита Надія Семенівна, Біла Лілія Євгенівна, Місюра Олександра Данилівна Супрунович Антоніна Дем’янівна, Блеч Марія Дмитрівна; музичні керівники – Отрищенко Галина Олександрівна, Зандер Віра Олексіївна, няні – Малиш Марія Самойлівна, Езау Анна Павлівна, Яцевич Валентина Петрівна, Кравченко Надія Іванівна. Справжніми сестрами милосердя були старші медсестри Мурашова Валентина Іванівна, Есаулкова Любов Андріївна. Кожну дитину вони знали на прізвище та ім’я, знали не тільки їх маму і тата, але й бабусю та дідуся. На зміну їм прийшла досвідчена, пунктуальна, обізнана на медичній справі Пушкар Світлана Миколаївна, яка з великою відповідальністю відноситься до своїх обов’язків.
12654166_603963356418098_612218526020208443_nЗ дня відкриття дитячого садка до самої пенсії працювали: комірником – Фрай Анастасія Матвіївна, завгоспом – Петухова Тамара Леонідівна, кухарями – Захарченко Ганна Никанорівна, Совєтова Зінаїда Андріївна, Гончарова Ольга Олексіївна, швачкою – Обора Олександра Іванівна, двірниками – Соколова Марія Віталіївна, Камінська Марія Василівна.
В 1980 році, після виходу на пенсію Подолян Олександри Василівни, завідуючою стала Струнгар Анастасія Семенівна. В 1981 році у дитячому садку був проведений капітальний ремонт, відбулася реконструкція ігрових майданчиків та павільйонів. На жаль, треба було прибрати фруктовий сад – дерева розрослися, вимагали хімічної обробки, а під час постійного перебування дітей це було неможливо.
preview.imgУ 1990 році в дитячому садку відкрили дві групи для дітей з порушенням мови. Першими логопедами були Хабачева Маїна Олександрівна та Кузьменко Тетяна Іванівна. Зараз на цих групах працюють творчі, кваліфіковані логопеди Ящик Лариса Петрівна і Бойко Олена Вікторівна.
З 1990 року вихователем-методистом працює Шильнікова Тетяна Петрівна. Працелюбна, з творчим підходом, з великим запасом знань та вмінь, вона з перших днів користується заслуженим авторитетом та повагою в колективі. Зараз це досвідчений, ініціативний педагог, один з найкращих методистів міста, є членом обласної творчої групи. У 2009 році методичний кабінет КДНЗ № 13 зайняв І місце у міському конкурсі. У 2011 році Шильнікова Тетяна стала лауреатом обласної педагогічної премії.
Поступово дитячий садочок змінювався та вдосконалювався. Обладнали спортивну залу, перепланували та збудували нові ігрові павільйони на майданчиках. Завгоспом в цей час працювала молода, енергійна Мазай Тетяна Борисівна, яка теж залишила свій внесок у розвиток матеріальної бази дитячого садка. Теперішній завгосп Воробйова Лариса Андріївна з небайдужістю справжньої господині слідкує за порядком у своєму господарстві.
Колектив не тільки творчо працює, але й відпочиває. Команда КВК дитячого садка була однією з найсильніших команд серед дошкільників міста. Переможцями конкурсу “Нумо, дівчата” були Шильнікова Тетяна Петрівна, Сбоєва Людмила Степанівна, Андрусович Олександра Михайлівна. Кожного літа колектив дитячого садка із сім’ями виїжджав на відпочинок до моря.
У лютому 1999 року дитячий садок значно розширився із-за об’єднання двох колективів, сюди були переведені діти та працівники дитячого садка № 2. Так у дошкільному закладі № 13 стали функціонувати ще й чотири групи дітей з порушенням зору. З цими дітьми зараз працюють дефектологи Будяк Тетяна Вікторівна, Довнер Оксана Володимирівна, Крисенко Олена Олексіївна, Литовченко Олена Давидівна. Багато років віддали цій справі дефектолог Мала Наталія Йосипівна, вихователі Тимошенко Галина Михайлівна, Кухтій Ємілія Яківна. Після виходу на пенсію логопеда Лебединець Людмили Георгіївни її замінила Приходченко Альбіна Вікторівна. Вона – колишня вихованка нашого дитячого садочку, яка зарекомендувала себе як талановитий, професіональний педагог. Тому і запропонували їй бути керівником методичного об’єднання логопедів та дефектологів дошкільних закладів міста.
Для роботи з дітьми, які мають порушення зору, обладнані зручні кабінети. Для лікування очей є необхідна медична апаратура. Нікого не залишають байдужими святкові ранки, які проводять музичні керівники Терьохіна Наталія Олександрівна і Боровик Світлана Михайлівна, люди творчі і неординарні. А з яким захопленням і дорослі, і малі сприймали виступ наших артистів: хореографа Андрусенко Віталія Дмитровича і інструктора з фізкультури Сидоренко Марини Степанівни. І, щоб музичний супровід свят був ефектним, яскравим, колектив вирішив придбати синтезатор. Більше року з кожної зарплати відкладали гроші, і нарешті мрія здійснилася. В дитячому садку з’явились музичні інструменти «Ямаха».
З вересня 2006 року у дошкільному закладі працює психологічна служба, яку очолює практичний психолог Дробот Л.В. Це – справжній професіонал своєї справи, педагог за покликанням. Робота практичного психолога була високо оцінена на обласному конкурсі психологічного супроводу, де Дробот Л.В. була нагороджена дипломом І ступеня.
У 2005 році майже всі працівники дитячого садка, на чолі з завідуючою, стали членами ВО «Батьківщина». У цьому ж році вихователь, член партії, Огуркасова Валентина Вікторівна – зайняла І місце у міському конкурсі «Вихователь року – 2005» і стала дипломантом обласного конкурсу.
Минулого року колектив став ініціатором упорядкування скверу біля дитячого садка. Залучили для цього учнів сусідньої школи № 6, батьків. Але основну вагому допомогу надали шефи дитячого садка на чолі з Дубіною Ю.І.
З року в рік у колективі передаються традиції, які поповнюються новими ідеями, новими людьми. Та одне залишається назавжди – відданість своїй справі і безмежна любов кожного працівника дитячого садка «Малятко» до своїх вихованців.

Автор, дослідник історії КДНЗ №13
Людмила Кухтіна