Великий піст: як поводитися у перший тиждень

14 Березня 2016 13:10

1457907758_606x340_327030Перший тиждень Великого посту відрізняється особливою суворістю не тільки по відношенню до їжі, але і в розпорядку дня християнина.
“У перші чотири дні православні християни збираються в храмі, щоб разом зі священнослужителями помолитися словами співів преподобного Андрія Критського. У Великому каноні, написаному преподобним Андрієм в VIII столітті, виражено стан душі грішника, що кається. Християни за вечірніми богослужіннями в ці дні отримують той молитовний покаянний настрій, який повинен їх супроводжувати весь Великий піст “, – говорить єпископ Ірпінський Климент.
Втім, за його словами, треба відзначити, що покаяння – це не смуток. Покаяння – це усвідомлення всього того, що є неправильного в нашому житті, з чітким бажанням виправити це.
“Раніше в древніх монастирях монахи на першому тижні Святої Чотиридесятниці п’ять днів не їли абсолютно нічого, навіть намагалися обмежувати себе в питті. Але для сучасної людини, що живе в галасливому мегаполісі, таке надмірно суворе стриманість може бути шкідливим. Тому священики рекомендують з понеділка по п’ятницю вживати варену їжу без олії. Люди, які мають слабке здоров’я, діти, вагітні жінки, ті, хто займаються важкою фізичною або інтелектуальною працею можуть постити не так строго. Міру посту бажано узгодити зі своїм духівником – священиком, який знає духовне і фізичне стан людини “, – розповідає єпископ Климент.
П’ятниця і субота першого тижня Великого посту – це спомин чуда, яке скоїв великомученик Феодор Тирон, що жив в IVвеке. Цей святий з’явився через 50 років після своєї мученицької смерті християнам в місті Амасії, в Понтийской області з настановою в щоб те не стало зберігати пост і не вживати в їжу ідоложертовними продукти. Після закінчення першого тижня християни моляться великомученику Феодору, щоб він допоміг і нам, що живуть в XXI столітті, зберегти пост і не спокуситися на ті спокуси, які можуть чекати нас на нашому великопісному шляху.
Закінчується перший тиждень Великого посту великим святом, який називається Торжество Православ’я. “У цей день ми дякуємо Господу за те, що є православними християнами, а також Церква згадує події, пов’язані з VII Вселенським собором, який відкинув єресь іконоборства і затвердив шанування святих ікон”, – зазначає єпископ Климент.
Під час Великого посту кожному християнину потрібно приступити до говіння – сповіді і причастя. Оскільки перший тиждень потрібно провести в особливо строгій стриманості, то великою втіхою для віруючих є причастя Христових Таїн в Неділю Торжества Православ’я – в цей день у православних храмах, як ніколи багато сповідників і причасників. Сповідь краще зробити на вечірньому богослужінні, заздалегідь осмисливши все, про що потрібно сказати під час здійснення Таїнства Покаяння.
“У суботу та неділю церковний статут дозволяє вживати їжу з рослинною олією. Хоча рибні страви в Великий Піст можна їсти лише в свята Благовіщення і Вербної Неділі, в Греції є традиція по неділях дозволяти їжу з морепродуктів (креветок, восьминогів, кальмарів). При цьому потрібно не забувати, що пісної їжа стає не тільки від відсутності в ній продуктів тваринного походження, а й від простоти. Святитель Іоанн Златоуст радить гроші, заощаджені в піст на простій їжі, витратити на милостиню “, – підкреслює священнослужитель.

Джерело: segodnya.ua