На Дніпропетровщині відзначили 98-річчя від дня народження Олеся Гончара

5 Квітня 2016 15:00

gonchar_oles_5У Дніпропетровську – на малій батьківщині Олеся Гончара – відзначили 98 роковину від дня його народження. Студенти та громадськість урочисто поклали квіти до погруддя видатного українського письменника, що знаходиться на центральному проспекті міста, – на фасаді навчального корпусу Дніпропетровського національного університету, де навчався майбутній класик. Зараз «альма матер» Олеся Гончара носить ім’я самого письменника. Традиційно у дніпропетровських вишах на день його народження проводяться Гончарівські читання. В ДНУ урочистості проходили в Гончарівській світлиці, де зібралася студентська молодь, науковці, творча інтелігенція та родичі Олеся Терентійовича – його племінниця Віра Гаврилівна Сова та правнук Олег. Дню народження письменника було присвячено фотовиставку з його життя. З промовами виступили завідувач кафедри української літератури, доцент Наталя Олійник та професор Нінель Заверталюк. Присутнім показали театралізовану виставу за новелою письменника «Модри камінь», а студенти ДНУ читали уривки з прози та вірші, співали пісні.

Ще більш розлогою була програма святкування у Національному гірничому університеті, корпуси якого знаходяться на вулиці Олеся Гончара. Цю вулицю (раніше Кірова) перейменували на честь письменника за ініціативою керівництва НГУ. Вже багато років у технічному виші, який приділяє багато уваги гуманітарній складовій вищої освіти, працює Центр культури української мови імені Олеся Гончара. Учасники урочистого засідання, яке вела професор Світлана Ігнатьєва, запалили «свічку пам’яті», студенти читали уривки з прозових творів іменинника. Присутніх привітав завкафедри теорії та політичної історії, професор Геннадій Первий. Гості переглянули фотопрезентацію, присвячену життю письменника та історії відзначення гончарівських свят на Дніпропетровщині. Письменниця Леся Степовичка, співробітник цього Центру, виступила з доповіддю «Зелені руки весни», присвяченою поезії молодого бійця Другої світової війни Олеся Гончара. На традиційні Гончарівські читання до НГУ завітали науковці, журналісти, племінниця письменника – Тетяна Гаврилівна Сова. Вітання учасникам конференції надіслала дружина Олеся Гончара – Валентина Данилівна та ректор Національного Полтавського університету, проф.. М. Степаненко. Музичний супровід заходу забезпечував народний вокальний колектив НГУ «Обертон» під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Олександра Переверзєва.

Зустріч продовжилась біля Гончарової верби, яку у 2008 році – на 90-річний ювілей письменника – було посаджено на подвір’ї Національного гірничого університету. За встановленою традицією учасники зустрічі полили деревце, яке набирає сили. Як розповіла керівник Центру культури української мови імені Олеся Гончара Ірина Цюп’як, представники НГУ взяли також участь у церемонії вручення в Києві Українсько-німецької літературної премії ім. Олеся Гончара, яку засновано два десятиліття тому за підтримки німецького підприємця Дітера Карренберга. Цього року серед лауреатів цієї премії у номінаціях «проза» та «літературна праця» – двоє літераторів-початківців з Дніпропетровщини, один із яких учасник АТО на сході України.

Джерело: day.kyiv.ua