Асоціації лікарів-ендоскопістів України виповнилося 20 років

23 Травня 2016 16:56

SAMSUNG CAMERA PICTURES

23 травня у медиків професійне свято – День ендоскопіста. Напередодні свята у Дніпропетровському обласному клінічному центрі кардіології та кардіохірургії відбулися переривчасті курси лікарів – ендоскопістів області за участю Президента Асоціації лікарів – ендоскопістів України, заслуженого лікаря України, доктора медичних наук, старшого наукового співробітника, завідувача відділення ендоскопічної діагностики та малоінвазивної хірургії Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, головного наукового співробітника Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимира Нікішаєва.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ендоскопія, як самостійна спеціальність, була організована в Україні у 1976 році, завдяки ініціативі та зусиллям Бориса Костянтиновича Піддубного. Він був першим і єдиним головним спеціалістом з ендоскопії МОЗ СРСР. Структура ендоскопічної служби створювалася на зразок японської.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Довгий час ендоскопія розвивалася завдяки ентузіазму лікарів, які методом проб і помилок вчилися самі і навчали інших. Відсутність доступу до наукової інформації, іноземної літератури, можливості стажуватися за кордоном ускладнювала навчання і вдосконалення навичок.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Однак, незважаючи на всі труднощі, окремі спеціалісти, все ж, проводили різноманітні ендоскопічні втручання при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Одним із досягнень охорони здоров’я України стала організація екстреної ендоскопічної допомоги і особливо при шлунково-кишкових кровотечах.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– Зараз, – розповідає Володимир Нікішаєв, – ми приділяємо увагу таким актуальними питаннями ендоскопії, як профілактика колоректального раку, методам поліпшення діагностики новоутворень шлунково-кишкового тракту, використання альтернативних малоінвазивних ендохірургічних втручань.
У своїй доповіді Володимир Іванович розповів колегам про міжнародний досвід ендоскопічної допомоги пацієнтам та особливості деяких ендоскопічних видалень. Спеціалісти також подивилися відеофільми, у яких пояснювався порядок ведення складних ендоскопічних хірургічних втручань.

Віра Касьянова.