Що буде з цінами восени

11 Липня 2016 17:57

00087476Влітку каструля улюбленого українцями червоного борщу обійдеться в 93,7 грн. Це на 8,8 грн, або майже на 10%, дешевше, ніж навесні, кажуть експерти, оскільки зараз подешевшали базові овочі, що входять до складу борщу, – капуста, морква, цибуля, помідори. Причому вартість борщу до осені може ще трохи знизитися, адже у вересні-жовтні борщовий набір традиційно знаходиться на ціновому мінімумі, пише http://www.segodnya.ua/economics/enews/indeks-borshcha-chto-budet-s-cenami-k-oseni-732180.html
Якщо розібрати рецепт борщу по поличках, відразу стане зрозуміло, що найбільше б’є по гаманцях українців вартість м’яса (в нашому випадку телятини), адже в питомій вазі варива цей інгредієнт тягне на себе майже 60% чека. Тому господині радять замінювати дорогу телятину, кіло якої зараз стоїть до 82 грн, більше бюджетними варіантами – свининою (40-50 грн / кг) або куркою (30-40 грн / кг). “Також можна заощадити на зелені – з кропу, петрушки або часнику залишити щось одне. Можна відмовитися від помідорів, замінивши їх томатною пастою: 250-грамова баночка коштує нині 8-12 грн. В результаті можна заощадити на каструлі 20-30 грн “, – радить киянка Ольга Майборода. А одеситка Інна Кабардино каже, що влітку червоний борщ можна замінити аналогічними супами без м’яса – наприклад, борщ: “Це знижує ціну страви вполовину, та й холодні супи йдуть в спеку на ура”.
По суті, в українців немає іншого виходу, ніж економити на приготуванні борщу. Адже якщо порівняти ціну каструлі борщу зараз і рік тому, з’ясовується, що 5 літрів борщу подорожчали на 3,6 грн. Начебто це і небагато, але якщо вивчити вартість інгредієнтів, то відразу стане ясно, що ціна на деякі з них стала істотно вище. Наприклад, за рік петрушка і кріп подорожчали на 10 грн / кг, часник – на 7,8 грн, буряк – на 2,3 грн, картопля – на 1,9 грн, телятина – на 2,7 грн. У той же час за рік подешевшали помідори – на 1,5 грн, капуста – на 3,1 грн, морква – на 3 грн. Експерти пояснюють зростання і падіння вартості овочів впливом врожаю: в один рік може бути надлишок якихось овочів, і вони дешевшають, або, навпаки, недолік інших овочів і їх подорожчання. “Тому з міркувань економії найкраще уважно стежити за цінами, вибираючи найбільш дешеві магазини. А якщо є можливість закуповуватися на ярмарках або оптових ринках – це оптимальний варіант, оскільки там ціни можуть бути на 10-20% дешевше”, – пояснює експерт MPP Consulting Павло Мельник.
Тим часом експерти прогнозують подальше зниження ціни борщу восени.

Джерело: segodnya.ua