З 1 жовтня ID-паспорта можна оформити на Дніпропетровщині

28 Вересня 2016 17:43

o-00388984-n-00348218Паспорт з 14 років, інформація про особу на електронному чіпі, зміна документа – кожні 10 років. З 1 жовтня вводиться новий український паспорт у вигляді ID-карти. Головний мотив – безпека: такі документи найбільш захищені від підробок, ними зможе скористатися тільки власник. Про нововведення розповіли в департаменті економічного розвитку Дніпропетровської ОДА.

«Дніпропетровщина першою в Україні перейшла в електронний формат. Сьогодні жителі регіону можуть отримати в режимі онлайн вже більше 220 адмінпослуг. Наша мета – до кінця року перевести в Інтернет всі популярні послуги. Тепер жителі мають можливість отримати паспорт у формі ID-карти. У ньому – біометричні дані людини: від відбитків пальців до цифрового фото. Це більш захищені документи », – зазначив голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резниченко.

Паспорт у формі картки буде видаватися громадянам України з 14 років. Термін дії – чотири роки. Після 18-ти документ буде видаватися на 10 років.

У паспорт буде вмонтований електронний чіп. На ньому – інформація про людину. Щоб її скорегувати, новий документ виготовляти не знадобиться. Треба буде лише звернутися в підрозділи міграційної служби.

Тепер не доведеться носити з собою ідентифікаційний код. Його завдадуть на паспорт і запишуть на чіпі.

Коли людині виповниться 18, на чіп документа також запишуть електронний цифровий підпис. Він дозволить в майбутньому користуватися електронними сервісами і отримувати адміністративні послуги, не виходячи з дому.

Інформацію, яка записана на чіп, можна буде вважати навіть за допомогою сучасного смартфона, скачавши необхідну програму.

Доступ до паспортних даних система буде фіксувати в автоматичному режимі. Власник зможе безкоштовно дізнатися, хто, коли і на якій підставі переглядав інформацію про нього в реєстрі.

Перший паспорт у формі картки оформляється тільки за місцем проживання.

Жителі Дніпропетровщини можуть подати заяву на оформлення ID-паспорта в Дніпрі, Кривому Розі, Кам’янському, Нікополі, Павлограді, Першотравенську, а також Дніпровському, Новомосковському, Апостолівському, Солонянському, Широківському, Царичанському районах. Адреси підрозділів міграційної служби – тут.

У тих населених пунктах, де на сьогодні немає робочого обладнання, паспорта поки видаватимуть в паперовому вигляді. Заява на оформлення паспорта можна подати через Центр надання адміністративних послуг за місцем проживання.