Дніпровські студентки побудували макети будинків для життя на Місяці і Марсі

3 листопадаа 2016 14:27

14781736476570 14781743827306 14781743753149 14781743699445У Дніпрі пройшов 2-денний хакатон під час якого студенти-ентузіасти і вчені створювали проекти будинків для інопланетного життя. Як повинні виглядати такі будинки, розповів засновник SPACE HUB, організатор Хакатона Максим Ткаченко на прес-конференції в медіа-центрі ДНІПРО ПОСТ.

«Перше питання, яке ми поставили Ментор нашого Хакатона – представникам КБ« Південне »по проектам« Картонатор »і« Пасив будинок »- як повинен виглядати будинок на іншій планеті. Нам чітко сказали – будинок повинен підходити під умови планети. Ми вибрали 3 концепту: гарячі планети, на яких нам потрібно захищатися, холодні планети, на яких навпаки потрібно підігрівати житло і забезпечувати його енергією, і взяли саму найближчу планету, супутник землі – Місяць. Учасники-архітектори розділилися на 3 команди. Команди складалися на 50% з технічних фахівців – в основному, фізтех ДНУ, і архітекторів Придніпровської академії. Концепт дуже нестандартний, хлопці – молодці. Спочатку ми розраховували зробити великі модулі, але завдання видозмінилася. Ми плануємо передати всі будинки в аерокосмічний центр імені Макарова, щоб там з’явилася постійна виставка будинків з картону. У нас буде музей космічних будинків », – сказав Ткаченко.

Над концептом гарячої планети працювала команда Granum.

«Granum в перекладі з латині означає зерно, що в принципі відповідає концепції нашого проекту. Марс зацікавив нас тим, що це другий після Місяця космічний об’єкт, який людина може вивчити досконально. І в майбутньому це може стати будинком для людства. Але природні умови на Марсі дуже суворі. Одна з проблем – різкий перепад температур, добу на Марсі – також приблизно 24 години, але різниця температур істотна. А також – наявність пилових бур. 2 ці проблеми допомогли сформувати наш концепт. Як окремий модуль у нас виступає капсула у вигляді зерна. Якщо брати Землю, то існує такий феномен – зерно пшениці при зниженні температури глибше занурюється в землю, тобто, воно саморегулюється. Ми вирішили застосувати цю здатність в нашому проекті. Тому у нас модуль, який призначений для 1 людини, буде також самостійно занурюватися в землю при несприятливих умовах. Але, оскільки, ми хочемо створити новий соціум на планеті, ми повинні створити не тільки комфортні умови для одного індивіда, а й для якоїсь групи. Тому ми пропонуємо зробити якийсь командний центр, до якого як до колоску пшениці будуть прикріплені капсули. Що стосується будови капсули – вона розділена на 3 рівні. Перша – робоча зона і зона відпочинку, друга – наявність шлюзу, головного входу-виходу і місця, де буде знезаражуватися скафандр, і побутова зона. Третій відсік – технічний, і додатковий шлюз, який буде використовуватися тільки при стикуванні з головним командним центром, як вхідний приміщення », – сказала студентка 4 курсу архітектурного факультету Дар’я Фаул, яка працювала над проектом.

Про концепт будиночка для Місяця розповіла студентка 2 курсу Антоніна Люльченко.

«Це нейтральна планета, на якій не гаряче, як на Марсі не холодно, як на Нептуні. За основу був узятий концепт оранжереї – нестача кисню і повна його відсутність в космічному просторі. Вся споруда являє собою сферичну поверхню до якої приєднані сферичні модулі. Кожен модуль розрахований на 1 людину. Оранжерея забезпечує киснем всю систему, є основним центром для спілкування і життєзабезпечення всіх людей, які перебувають в цьому будинку.
В одній сфері – простір для 1 людини. Але сфери прикріплені по 4 сфери з 2 сторін. І ми припускаємо, що в одному будинку можуть перебувати 2 невеликих сім’ї. Сфера – місце для їх спільного перебування », – розповіла Антоніна.

Проект Аморфус був створений для планети Нептун.
«Це дуже холодна планета з температурою -247 градусів за Цельсієм. Там постійні метеоритні дощі, пилові бурі, планета покрита льодом. Концепт будинку складається з феромагнітною оболонки. Це желеподібна система, яка захищає від переізбиточной тиску і від різного виду механічних пошкоджень. Усередині знаходяться капсули. Це як амеба повзе по планеті – житла можуть інтегруватися як клітини і створювати велику екосистему », – сказав Максим Ткаченко.