У «Дніпропетровськгаз» пояснили, скільки потрібно платити за газ без лічильника

16 листопадаа 2016 16:30

4302ПАТ «Дніпропетровськгаз» планувало в цьому році встановити 1996 загальнобудинкових лічильників газу. На сьогоднішній день прилади обліку розміщені на 188 багатоповерхівках області. Про це повідомляє прес-служба ПАТ.

Як передає «Дніпропетровськгаз», низький рівень виконання програми пов’язаний з тим, що споживачі газу перешкоджають працівникам газової компанії встановлювати прилади обліку.

Згідно з положеннями Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», і інвестпрограми, затвердженої НКРЕКУ, газорозподільна компанія повинна забезпечити облік блакитного палива до 1 січня 2018 року.

«У Кодексі газорозподільних систем зазначено, що облік спожитого природного газу в багатоквартирних будинках і гуртожитках може бути здійснений за допомогою будинкових вузлів обліку газу. При цьому балансоутримувач будинку не повинен перешкоджати оператору ГРМ, тобто нашої компанії, в організації і встановлення такого вузла обліку, якщо це відбувається за наш рахунок », – коментують в ПАТ.

У разі офіційної відмови споживачів від встановлення загальнобудинкового лічильника газу оформляється акт про порушення. Після цього, відповідно до п.4 розділу IX Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановою НКРЕКУ від 30.09.2015 року №2494, змінюється режим нарахування обсягів природного газу і становитиме 9,8 куб. м. (якщо встановлена газова плита і є централізоване гаряче водопостачання) і 18,3 куб. м. (якщо є газова плита і відсутнє централізоване гаряче водопостачання і газовий водонагрівач).

 

На сьогодні вже 9 будинків по області переведені на граничні норми споживання. Через відсутність в них централізованої подачі гарячої води, жителі, які відмовилися від загальнобудинкового лічильника, платитимуть за газ 125,89 грн з людини замість 48,84 грн.

«Варто зазначити, що рішення про встановлення загальнобудинкових лічильників прийнято на державному рівні, тому не підлягає перегляду або скасування з боку органів місцевого самоврядування або газорозподільних компаній», – говорить директор з капітального будівництва Оксана Чорноморченко.

Згідно ст.3 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного

газу »фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення відбувається не тільки за рахунок газорозподільної компанії, але і за рахунок коштів відповідного бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством. Тобто споживачі мають право звертатися до місцевої влади з питанням встановлення індивідуальних лічильників газу. Жителі багатоповерхових будинків, які не бажають оплачувати газ на підставі загальнобудинкового лічильника, можуть встановити індивідуальний лічильник за свій рахунок (згідно з Постановою КМУ №46 від 27.01.2016 року).

Якщо станом на 1 січня 2018 року споживачі не погодяться на встановлення безкоштовних лічильників, або не встановлять прилад обліку газу за свій рахунок, Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» зобов’язує газові компанії припинити поставки газу таким споживачам.