На Дніпропетровщині презентували книгу пам’яті про загиблих в зоні АТО

23 Січня 2017 18:17

14851691149704Вони пішли захищати Україну, а повернулися у вічність. У Павлограді презентували книгу пам’яті про загиблих в зоні АТО земляків. На 160 сторінках – 28 історій про хлопців, які в мирному житті були шахтарями. Проникливі рядки про них писали письменники і поети, ділилися спогадами рідні та друзі.

Ідейний натхненник і укладач книги «Шлях у вічність» – мати загиблого бійця Любов Попова. Жінка прийшла на прийом до очільника області Валентину Резніченко з ідеєю – за допомогою книги увічнити імена хлопців Західного Донбасу, які загинули, захищаючи Україну. ДнепрОГА задумку підтримала.

«Побачила світ книга про 28 хлопців Дніпропетровщини, які загинули в зоні АТО. У ній не просто фото або біографії бійців, а теплі спогади близьких, зворушливі вірші. З Дніпропетровщини пішли захищати Україну майже 25 тисяч чоловіків. Не повернулися – більш 450. Важливо розповідати про них. Пам’ять про героїв залишиться в наших серцях назавжди », – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко.

Любов Попова втратила на війні сина Олександра. У складі 40-го окремого механізованого батальйону ЗСУ він пройшов Іловайськ. Під час виходу з «котла» був контужений і потрапив у полон. Після госпіталю знову повернувся на передову. Під Дебальцеве потрапив під танковий обстріл і загинув. Йому був 31 рік, нагороджений посмертно орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

«Саша мав дві вищі освіти, працював гірничим інженером в« Павлоградвугіллі». Коли він загинув, в пресі вийшла стаття «Шлях у вічність капітана Попова».

Нову книгу презентували в Павлограді. На презентацію прийшли рідні та знайомі загиблих, волонтери, військовослужбовці. Їх біль неможливо вмістити на друкованих сторінках.

«Шлях у вічність» – колективна робота. В єдиному літературному пориві творили всі небайдужі до чужого горя і ті, кого спіткала біда. Ділилися спогадами матері, сестри, дружини, друзі загиблих. Зворушливі прозові та ліричні рядки видавали «на-гора» місцеві письменники і поети.

Книга вразила до глибини душі Ольгу Сорос. «Це не тільки спогади про загиблих воїнів, а літературна праця, яка допомагає переосмислити деякі погляди, цінності, – каже жінка. – Все, кому присвячена ця книга, були неординарними особистостями ».

Тираж книги – 1000 примірників. В першу чергу її отримають сім’ї загиблих, волонтери і ті, кому небайдужа Україна.