Онкологи Дніпропетровщини розповіли про міфи ракових захворювань

9 Лютого 2017 18:10

Ракові захворювання на другому місці в світі після серцево-судинних хвороб. Але онкологи стверджують, рак – не вирок. З ним можна і потрібно боротися. Три основні міфу, що заважають людям подолати хворобу, розвінчав головний онколог Дніпропетровщини під час прес-конференції в ДніпрОДА.

Про це  повідомили в прес-службі дніпропетровської ОДА.

Перший і головний міф: переконаність в тому, що рак невиліковний. Люди до останнього не йдуть в лікарню, відмовляються від лікування, приймають рак як вірну смерть.

«Це суспільна думка, що ми, на жаль, ще не змогли подолати. Через свого невіри в можливості лікарів, люди не йдуть в лікарні, звертаються до шахраїв, які обіцяють золоті гори, або просто чекають кінця. Рак можна і потрібно лікувати », – підкреслив головний онколог Дніпропетровщини Віталій Машталер.

Другий міф. Рак можна вилікувати тільки за кордоном.

Останнім часом медицина України та Дніпропетровської областісделала істотний прорив. З’явилися нові методи лікування, сучасні технології, ліки, обладнання. Зараз існує 4 методу лікування ракових пухлин. Це хірургічне втручання, променева, хімічна і гормональна терапії. Медикаменти потрібні не завжди.

«На Дніпропетровщині є все для того, щоб вилікувати рак. Я спілкуюся з іншими регіонами, і знаю, що в нашому ситуація краща. У нас працює вже 2 лінійні прискорювачі для променевої терапії, є сучасні апарати для високоточного хірургічного втручання, є професійні лікарі та підтримка обласної влади », – підкреслив головний онколог Дніпропетровщини Віталій Машталер.
Третій міф. Низький відсоток подолання хвороби.

«Якщо зараз взяти всю статистику онкозахворювань, то дійсно показник виживання буде досить низький. Все тому, що 50% ракових пухлин виявляють на останніх стадіях, коли пухлина вже має системний характер. На першій і другій стадіях повне подолання хвороби можливо в 70-80%, а іноді і в 100% випадків. Наприклад, рак щитовидної залози на 1 стадії виліковується в 100% випадків, шлунка – 90%. Тому чим раніше пацієнт звернеться до лікаря і почне лікування, тим більша ймовірність повного одужання », – підкреслив Віталій Машталер.