У Дніпрі відкривається виставка, присвячена дружбі Яворницького і Рєпіна

14 Березня 2017 16:57

Завідуюча Меморіального будинку-музею академіка Д.І. Яворницького Яна Тимошенко повідомила, що 15 березня о 15.30 в Меморіальному будинку-музеї академіка Д.І. Яворницького відкривається виставка «Яворницький и Рєпін: дружба, розпочата з« запорожців … ».

Про це стало відомо на прес-конференції в ІА «МОСТ-ДНІПРО».

«Мається на увазі картина« Запорожці пишуть листа турецькому султану », і в цілому запорожці як історичне явище. Яворницький надихав Іллю Рєпіна і на створення інших картин. Їх дружба тривала понад 50 років. Вони познайомилися в 1886 році, коли Яворницький був змушений переїхати з Харківщини в Санкт-Петербург. Там він і познайомився з Рєпіним. Картина «Запорожці пишуть листа турецькому султану» створювалася протягом 20 років. Все це ми хочемо показати на виставці. Всі наші виставки інтелектуальні », – сказала вона.

Старший науковий співробітник Меморіального будинку-музею академіка Д.І. Яворницького Ірина Заваловом додала, що виставка базується на фондах Дніпропетровського історичного музею ім. Яворницького. «У нас є унікальні фотографії Іллі Рєпіна, його автографи, а також фотографії, які надсилала його вдова. Документальний фонд представлений рукописами Яворницького про дружбу з Рєпіним, про те, як писалася картина «Запорожці пишуть листа турецькому султану». Вперше буде представлено зброю Яворницького різних часів, а також козацьку зброю, предмети побуту. Також є особливий експонат – козацький череп, який Дмитро Яворницький розкопав в Магдалинівському районі », – сказала вона.

Власник Технічного музею «Машини Часу» Михайло Прудніков розповів про роль музею «Машина Времени» у виставці, присвяченій дружбу Яворницького і Рєпіна. «Картина« Запорожці пишуть листа турецькому султану »описує події 17-го століття. Наше завдання було – зв’язати картину Рєпіна з технікою сьогоднішнього дня. Як нам це вдалося, зможете подивитися на виставці. Там буде встановлено спеціальний щит для фотогравіювання. На ньому бурлаки тягнуть сучасну олімпійську яхту. Перед бурлаками поставили пісочницю, де діти можуть пограти, поки батьки будуть фотографуватися », – сказав він.