«Вона першою бачила наших дітей…»

2 Квітня 2017 11:55

Сумну звістку про смерть Наталії Федорівни Щепанкової  минулої суботи  стало відомо з посту на сторінці в Фейсбуці її колеги та подруги Світлани Бондаренко.

«Сьогодні пішла з життя моя близька Подруга – доброї душі людина, відмінний високопрофесійний фахівець Щепанкова Наталія Федорівна. Небагато таких людей народжується на землі: добрих, чесних, порядних, з величезним добрим серцем. Вона могла зрозуміти і допомогти будь-якій людині. Ти будеш завжди жити в наших серцях дорога Наталочка», – написала Світлана Геннадіївна.

Ця новина шокувала всіх, хто знав Наталію Щепанкову, позаштатного міського спеціаліста м. Дніпра з ультразвукової діагностики в акушерстві, гінекології та перинатології. Раптова тяжка хвороба забрала її життя, приголомшливо і несподівано…

Прекрасній людині, яка так цінувала свою роботу і родину, подавала руку допомоги і підтримки тисячам пацієнтів, цього року у травні мало б виповнитися 61 рік…

Розділити скорботу з родиною прийшло багато друзів, пацієнти  та колеги Наталії Федорівни, які провели її у останню дорогу.

У Дніпропетровському  обласному перинатальному центрі не можуть змиритися з тим, що сталося – тут дуже любили і поважали Наталію Федорівну.

Після закінченя інтернатури з акушерства та гінекології Дніпропетровського медичного інституту Наталія Щепанкова була направлена на роботу у міську лікарню №9 на посаду лікаря – гінеколога. День відкриття Дніпропетровського міського пологового будинку №2 – 24.10.1983р. – був також першим днем роботи Наталії Федорівни у цьому медичному закладі на посаді лікаря акушера – гінеколога. Згодом призначена завідувачем консультативно – діагностичного відділення, останні роки працювала лікарем ультразвукової діагностики. 34 роки її життя пройшли тут.    З 1992 року Наталія Щепанкова була позаштатним міським спеціалістом з ультразвукової діагностики в акушерстві, гінекології та перинатології. Мала вищу кваліфікаційну категорію з акушерства і гінекології та ультразвукової діагностики.      Вона створила сучасну службу ультразвукової діагностики в перинатології, акушерстві та гінекології не лише в пологовому будинку №2 (нині перинатальний центр), а і в м.Дніпро.

Наталія Федорівна – лікар вищої категорії з акушерства, гінекології та ультразвукової діагностики. Її професійний внесок по удосконаленню якості ультразвукової діагностики вагітним жінкам міста та області неможливо оцінити. Вона щедро передавала свої знання та вміння колегам, які сьогодні щиро сумують з приводу непоправної втрати.

– Наша Наталія Федорівна володіла високими організаційними здібностями, була ініціативна, творча, відповідальна колега, любляча матір та бабуся, – сказала головний лікар Дніпропетровського обласного перинатального центру Людмила Падалко під час панахиди прощання з колегою.

Вона завжди першою бачила наших дітей. Її вміння володіти апаратом УЗД – діагностики допомагало виявляти багато патологій та вчасно рятувати людське життя. Коли я очолила колектив пологового будинку, мені відразу сподобалося, як працює  Наталія Федорівна. Я зрозуміла, що у моєму колективі – справжній професіонал. Вона вміла поєднувати непоєднуване ‒ і роботу, і сім»ю. Була Ангелом милосердя,  людяною і відкритою, завжди шукала вихід із різних складних ситуацій, ніколи не здавалася і над усе любила свою роботу.

Біля її кабінету завжди були черги, вона могла приймати по 70 пацієнтів за день.  Я говорила: Наташа, ти багато часу працюєш за апаратом…А вона відповідала, що не може залишити кабінет, доки не прийме останнього пацієнта із черги в коридорі. Адже люди чекали і їм треба допомогти. Прямим і світлим, мов промінь, було її життя. Неможливо повірити, що пітьма здолала цей промінь.

Родичі сказали, що коли вона померла – біля неї лежав новий Атлас з ультразвукових досліджень. Вона до останнього сподівалася, що переможе хворобу і буде продовжувати допомагати людям.

Ми не віримо, що завтра вона не прийде на роботу… Поділяємо скорботу, біль рідних, друзів, колег – всіх, хто знав і любив нашу Наталію Федорівну.     Пішла з життя добропорядна і чуйна людина, яка присвятила своє життя медицині, порятунку людського здоров’я, надійна колега і яскрава особистість. Пам’ять про неї назавжди залишиться в наших серцях.

– 15 років я співпрацювала з Наталією Федорівною, – розповідає головний акушер – гінеколог департаменту охорони здоров»я населення Дніпровської міської ради Галина Одинцова. Всі важкі та незрозумілі випадки у діагностуванні потребували її професійної поради, кваліфікованої думки.

Треба відмітити, що її пацієнтами часто були люди з підозрою на наявність тих чи інших вад. Тому дуже важливим було вміння Наталії Федорівни заспокоїти пацієнта, психологічно допомогти витримати новину про свій діагноз, часом – невтішний. Вона вміла вселити надію, допомогти витримати і перемогти хворобу. Завжди була чуйною до людей, допомагала усім, хто до неї звертався і  потребував людської підтримки.

Наталія Федорівна весь час підвищувала рівень своїх знань, вчилася новому у медицині, відвідувала профільні семінари та конференції. Вона знала все про апарати УЗД – діагностики і була одним із кращих лікарів-практиків у своїй сфері. Час не може заглушити біль втрати, але ми завжди будемо її пам’ятати.

27 років свою роботу Наталія Федорівна поєднувала з кафедрою акушерства, гінекології та перинатології ФПО Дніпропетровської медичної академії.

– Це була людина кристальної душі, блискучий професіонал, людина, яка все життя вдосконалювала свої здібності і вчила цьому інших, – говорить професор кафедри, Заслужений діяч науки і техніки України Зінаїда Дубоссарська. Вона рятувала життя людей, вдосконалювала діагностику захворювань. Всі намагалися потрапити на прийом саме до неї і дякували долі за те, що звела з таким професіоналом. Наталія Федорівна була життєрадісною, великим життєлюбом. Її поважали за чуйне ставлення до людей, велику душевну щедрість, мудрість і оптимізм. Життєвий шлях Наталії Федорівни – зразок людської гідності, добропорядності, уміння працювати з людьми. Зустрівши свою біду, вона  попри хворобу, ходила на роботу, сподівалася, що повернеться до лав тих, хто допомагає людям.

Для колег, друзів, близьких, рідних, медичної спільноти та пацієнтів передчасна смерть Наталії Федорівни  стала важкою втратою. У пам’яті всіх, хто знав і працював разом з Наталією  Щепанковою, вона залишиться професійним лікарем, світлою, порядною людиною.      Поділяють скорботу і біль втрати також і лікарі ультразвукової діагностики і весь колектив Міжобласної центру медичної генетики та пренатальної діагностики (м. Кривий Ріг),  які теж завжди радилися з Наталією Федорівною у складних випадках діагностування.    Багато вдячних, зворушливих слів було сказано в пам»ять про Наталію Щипанкову, її не вистачатиме всім, хто знав талановитого, щиросердечного лікаря, щиру і радісну людину, яка все життя присвятила найблагороднішій справі – наданню медичної допомоги.

( На знімку – Наталія Щепанкова)

Віра Касьянова.