Як прожити Страсний тиждень

6 Квітня 2017 15:29

Тиждень до Великодня православні називають пристрасної седмицею. Кожен день має своє значення. Священики рекомендує провести цей час в молитві і, навіть якщо не дотримувалися Великого посту, за тиждень до Пасхи не пізно почати постить, сповідатися і причаститися, пише segodnya.ua.

“Найважливіша частина Великого посту це седмиця (тиждень) до Великодня, її називає пристрасної седмицею. Перший тиждень Великого посту – дуже сувора, жагуча седмиця також має означати піст, велику зосередженість в молитві”, – розповідає настоятель храму Миколи Чудотворця в Києві протоієрей Володимир Кісточка .

Православні, які з якоїсь причини не дотримувалися Великого посту, в останній тиждень до Великодня ще мають можливість почати постити і піти в храм.

Великий понеділок. У цей день згадується патріарх Йосип, якого продали братися, і розповідь про безплідною смоковниці. Прийнято читатися псалтир і 21-.ю главу Євангеліє від Матвія.
Великий вівторок. Пригадуються притчі Спасителя в Єрусалимському Храмі, про Його друге пришестя, обличчя Ісусом фарисеїв, а також про Страшний суд і кінець світу. Прийнято читати псалтир і Євангеліє від Матвія.
Велика середа. Саме в середу Юда зрадив Ісуса за 30 срібників. На згадку про цю православні постять щосереди. За перші три дні Страсної седмиці потрібно прочитати Псалтир.
Великий четвер. У цей день православні згадують про Встановлення Таїнства Євхаристії. Протоієрей Володимир Кісточка радить саме в четвер, не чекаючи Великодня, прийти в храм, сповідатися і причаститися.
Увечері в храмах відбувається служба з читанням “Дванадцяти Євангелій”. “Читаються Євангельські уривки з тлумаченням про те, як Господь страждав”, – пояснює священик. Цей день також називають “чистим четвергом”.
Велика п’ятниця. Це день суворого посту. Не можна пекти паски, варити яйця і розважатися. “У п’ятницю вранці служаться Царські години, де читаються Євангельські уривки, старозавітне читання. В давнину навіть царі приходили на такі служби. Увечері, в нашому храмі о 18.00, буде богослужіння, Поховання Плащаниці”, – розповідає протоієрей.
Велика субота. Це останній день, коли можна причаститися і сповідатися перед Великоднем на ранковій службі. Увечері в храмах освячують Пасхи, готуються до свята, а ближче до ночі (до 23-23.30) в храмах починається нічна служба.
В ніч з суботи на неділю служби пройдуть у всіх православних храмах. За словами отця Володимира, не має значення, в який храм піти на Великдень – в невелику церкву біля будинку, або в кафедральний собор.
“Літургія, Євхаристія – одні для всіх храмів. Це одне Тіло і одна Кров Господня. Дуже важливо, щоб не було сумніву, канонічний це храм чи ні. Головне прийти в канонічний храм, щоб це не було сектою. Якщо людина відкриється душею, Господь дасть радість і тому, хто причащається в самому скромному храмі і тому, хто здійснює таїнство в кафедральному соборі “, – зазначає служитель Церкви.
Вранці і протягом усього дня в храмах будуть освячувати їжу. Після цього прийнято повернутися додому і почати трапезу з варених яєць. А ось переїдати або напиватися священик не радить.
“Чи не заборонено випивати в цей день, але краще відкласти це. Перший тиждень після Великодня називається Світлою седмицею. Люди намагалися в цей час не втрачати світло благодаті, щодня бути на службі, незалежно від того, що втомилися після Великого посту, нічної служби. Але люди не позбавляли себе Радості від Великого дива. Людина об’їстися і напитися завжди встигне. Це те, що від нас не піде. а що в душі? Радість потрібно берегти, її зараз мало, а їжі, незважаючи ні на що, багато. Наші Святі батьки так говорили: піст тілесний закінчився, а піст духовний повинен продовж аться “, – зазначає отець Володимир.

Джерело: segodnya.ua