Життєдайне джерело

20 Травня 2017 21:31

Сьогодні дуже актуальною є тема реформування української медицини, яка має за мету значно покращити рівень і результати медикаментозного лікування. Проте, у багатьох виникає запитання: «А як же лікувались наші предки, коли ще не було такої кількості незрозумілих пігулок?»
«Насправді найкращий лікар – природа, що виліковує три чверті всіх хвороб» – зазначив В. Шербюлье. Тому сьогодні ми познайомимось із надзвичайним куточком України, природа якого неповторно красива, різнобарвна та цілюща.
У скарбниці див нашої країни особливе місце займає Прикарпатський край, а справжньою Перлиною, подарованою людині природою, є куточок Моршин, земля якого богата прокладками мінеральних солей, що є джерелами утворення унікальних мінеральних вод.
За своїми лікувальними властивостями Моршинська вода не має аналогів у світі і саме тому курорт Моршин стоїть в одному ряду з відомим чеським курортом Карлові Вари.
Курорт Моршин розташований у мальовничій місцевості на висоті 340 м над рівнем моря обабіч двох берегів гірської Березниці – притоки річки Стрий. Клімат курорту Моршин – м’який. Весна рання, літо й осінь теплі, зима – м’яка, а повітря надзвичайно чисте та цілюще. Місцеві жителі часто жартують: «Повітря наше хоч ножем ріж та ложкою їж». Тож, природне середовище Моршина є надзвичайно сприятливим для оздоровдлення та повноцінного відпочинку, відновлення душевної рівноваги протягом всього року.
Річки й ліси багаті дичиною, ягодами, грибами, затишні галявини та захищені від вітрів схили – все, що необхідно для проживання людей, є на Прикарпатті. Мабуть, далекі предки моршинців належним чином оцінили ці зручності.
Археологічні відкриття свідчать, що територія, де розташовується тепер курорт, була заселена ще в кінці кам’яного віку, тобто близько 10-6 тисяч років тому. Першу ж письмову згадку про населений пункт знаходимо в судновому записі від 2 січня 1482 р., що вже тоді мешканці Моршина звернули увагу на незвичайні властивості природних місцевих джерел і використовували їх для лікування.
Історія курорту Моршин, пов’язана з мінеральними водами, починається в середині ХІХ століття, коли тодішні володарі Моршина польські магнати Браницькі отримали від короля Сигізмунда І дозвіл на відкриття соляних шахт в Моршині, з метою видобутку й продажу кухонної солі. На території Моршина було викопано 5 шахтних колодязів. Ці природні скарби не дістали належної оцінки і джерела були закинуті через непридатність гірких солей для приготування їжі. Наступний володар Моршина львівський громадянин Боніфацій Стілер відчув можливі прибутки від моршинських джерел і їх лікувальних цінностей і став одним із засновників оздоровниці. В 1870 році були очищені і облаштовані три шахтних колодязі «Боніфацій», «Магдалина» і №4.Одночасно на околицях моршина було знайдено торфяну грязь «Боровина».
Довгий час упередженість офіційних осіб Польщі не давала можливості відкрити Моршинський курорт офіційно і лише в 1878 році після відвідування Моршина відомим лікарем Лютостанським з інспекторської перевіркою та аналізу води з джерел, викопаних ще в 1538 році, було надано позитивний висновок про можливості курорту, зазначивши, що тут є приміщення на 12 ванн, три житлових будинки для приїжджих, дерев’яний водогін. Інспектор звернув увагу на три джерела з гірко-солоною водою.
Таким чином, 1878 рік став роком першого офіційного лікувального сезону в Моршині з відкриттям «Закладу для лікування грудних захворювань». Примітно, що з цього часу мінеральні води моршинських джерел стають об’єктом дослідження вчених хіміків, до них проявляється все більший і більший практичний інтерес.
У сезоні 1880 р воду мінеральних джерел почали використовувати для мінеральних (рапних) ванн, а торф’яну жижу – для грязевих ванн та аплікацій, Моршин став бальнеогрязевим курортом. З ропи, шляхом виморожування, почали видобувати лікувальну гірку (глауберову) сіль, яка надходила в продаж.
Бурхливий на той час розвиток в 30-і роки XX століття курорту разом з інженерною інфраструктурою, благоустроєм було перервано в 1941 році початком другої світової війни і окупацією галицьких курортів фашистською Німеччиною.
І знову, після 4 серпня 1944 року – дня звільнення Моршина від нацистських загарбників – починається напружена робота із відновлення всього, що було зруйноване війною.
Сьогодні санаторно-курортний комплекс «Моршинкурорт» – лідер у лікуванні захворювань печінки, жовчевивідних шляхів, підшлункової залози, кишківника, шлунку та цукрового діабету, на який останнім часом хворіє навіть багато дітей.
Питне лікування являє собою найстаріший метод внутрішнього застосування мінеральних вод. Курорт моршин приваблює до себе десятки тисяч хворих, що знаходять тут позбавлення або полегшення від своїх недуг. Поліпшення здоров’я залежить від усього комплексу лікувальних властивостей курорту, кожному з яких належить певна роль. Зміна обстановки, фізичний і психологічний відпочинок має виключно важливе значення.
Механізм фізіологічної дії мінеральних вод, прийнятих всередину, як і застосованих зовнішньо, у вигляді ванн – нервнорефлекторна.
Крім того, мінеральна вода механічно змиває і розчиняє слиз, що утворився внаслідок запального процесу в шлуночку і кишечнику. Мінеральна вода, будучи складним розчином електролітів і проникаючи в кров, органи й тканини, змінює внутрішнє середовище організму, а ці зміни, в свою чергу, мають благотворний вплив на нервову систему.
Моршинська вода допомагає вилікувати або зупинити хворобливий процес в організмі та значно покращити самопочуття при наступних хворобах: хронічні запальні захворювання печінки і жовчних шляхів різної етіології: гепатити, холецистити, гепато-холецистити, ангиохоліти, залишкові явища після гострих гепатитів; жовчокам’яна хвороба, без частих нападів, без стійкої жовтяниці і підвищеної температури; дискінезії жовчних шляхів і жовчного міхура, так звані функціональні холецистопатії; хронічні гастрити: а) гастрит із секреторною недостатністю (ахілічний, антацидний, кислотність); б) гастрит без порушення секреторної функції (больова, диспептична і змішана форми); в) гастрит з підвищеною секреторною функцією; виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки поза періодів різкого загострення. Оперовані шлунки з приводу виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки (після резекцій, ушивання, гастроентероанастомоз), без порушення евакуаторної функції шлунка (не раніше, ніж 4 місяці після операції, при зміцнілому післяопераційному рубці та задовільному стані хворого); виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки поза періодом загострення з супутніми хронічним колітом, хронічні гепатити та холециститами; хронічні запальні захворювання тонких і товстих кишок різної етіології поза періодом загострення: а) ентерити; б) ентероколіти; в) коліти (аліментарні, спастичний, атонічні та ін.); г) тіфліти; д) сігмоідіти; е) еюніти; наслідки запальних процесів у черевній порожнині: перігастрити, перидуоденіти, перигепатити, перихолецистити, периколіти; п4ури наявності зазначених в пунктах 1-8 захворювань також показані: а) хронічні захворювання суглобів нетуберкульозного походження, за умови самостійного пересування хворих і відсутності гнійних виділень; б) хронічні гінекологічні захворювання, які не потребують оперативного втручання; в) ожиріння на грунті недостатності фізичної активності та аліментарні.
Всі джерела курорту Моршин є холодними, температура води не перевищує 12 ° С.
Крім питного лікування та інших природних лікувальних факторів курорту, в лікувальній практиці застосовуються ще штучні радонові, кисневі, вуглекислі, хвойні ванни, а також різні душі.
У лікувальній практиці курорту використовуються торф’яні грязі. Родовища моршинської торф’яної грязі знаходяться не в самому Моршині, а в його околицях і виключно серед лісових заболочених ділянок. На сухих лісових ділянках не зустрічається. Ця обставина говорить про те, що моршинські торф’яні грязі в основному алохтонного (наносного) походження. Це підтверджується також результатами вивчення місця залягання мікрофлори і хімічного складу.
На курорті є загальнокурортна водогрязелікарня, інгаляторій та бювет мінеральних вод. Є загальнокурортні кабінети – отоларингологічний, функціональної діагностики та лабораторії – біохімічна, фізико-хімічна, експериментальна, санітарно-гігієнічна та зубопротезна. Працює біокліматична станція. Є курортна поліклініка, яка обслуговує курсовочное хворих, розрахована на 700 осіб на місяць. При поліклініці є невропатологічних, отоларингологічний, гінекологічний кабінети.
У загальнокурортному бюветі хворим відпускаються різні (по концентрації, складу і температурі) номери мінеральної води, так званої «Моршинки». Приготування і підігрів мінеральних (лікувальних) вод з ропи джерела № 1 проводиться в спеціальній кімнаті, з якої через стіну виведені крани в питній павільйон. Тут над кожним краном вказано номер води і її температура.
Сьогодні в Моршин для відновлення здоров’я та проведення курсу лікування щорічно приїздять тисячі хворих, як з України, так і з близького та дальнього зарубіжжя. Я особисто зустрічала тут подружжя з Німеччини, Польші та спілкувалась із жінкою з польского міста Катовіце.
Лише в поєднанні тілесної та душевної гармонії можна отримати бажане видужання, тому велика увага приділяється проведенню вільного часу. Моршинський курорт відрізняється хорошою організацією культурного дозвілля. Головною визначною пам’яткою Моршина є його центральна площа, в архітектурний ансамбль якої природно вписалася простора будівля загальнокурортного Палацу культури, введеного в експлуатацію в 1972 році, який став центром культурного дозвілля не тільки для гостей курорту, але й для трудівників здравниці, жителів міста. Прикрашає центральну площу курорту побудований і відкритий в жовтні 1997 року монументальний пам’ятник великому генію та синові українського народу – Тарасу Григоровичу Шевченку.
Таким чином, кліматичні та організаційні умови курорту Моршин надають змогу протягом року використовувати природні чинники та загальний комплекс лікувальних заходів для всієї сім’ї, аби не мати проблем зі здоров’ям та насолоджуватись життям повною мірою.
Ще древній мудрець Авіценна, який вже понад тисячоліття залишається головним лікарем Людства, залишив нам нагадування, що головним скарбом життя є здоров’я і, щоб його зберегти, треба багато знати.
Відкрийте для себе перлину Карпат – Моршин, який лікує безболісно та надійно.
Таміла ЖОРНЯК, м. Моршин.
Фото автора.
Бювет мінеральних вод у м. Моршині.
Джерело моршиньскої води №4 має назву Матері Божої.
У Західній Україні свято шанують пам’ять борців за незалежність Укпраїни. А ще з великої повагою відносяться до жителів Дніпропетровщини, які в складний час проявили чітку громадянську позицію й зупинили ворога.