Австралійський психолог назвав 7 способів покращити пам’ять

29 Травня 2017 11:38

nv.ua

Один із найпоширеніших міфів про пам’ять — що її нібито не можна поліпшити за допомогою тренувань. Однак, з цим не погоджується австралійський психолог Райан Андерсон. Саме тому він запропонував 7 підтверджених наукою способів поліпшити свою пам’ять, добре складати іспити, вражати людей своїми здібностями і просто більше запам’ятовувати.

“Деякі з цих трюків покликані не стільки замінити ваші нинішні підходи до вивчення матеріалу, скільки послужити для них підмогою”, – йдеться у матеріалі Андерсена у виданні “Новое время”.

1. Спіть після навчання

Одразу після того, як ви щось вивчили або зробили щось нове, ваша пам’ять свіжа, і ви досить чітко можете все відтворити. Але через якийсь час, після того як ви зробили/прочитали/вивчили щось інше, пам’ять слабшає, і початковий матеріал ви пам’ятаєте все гірше й гірше. У цілому нові знання досить крихкі і легко забуваються.

Як поліпшити свою пам’ять і не забувати нещодавно вивчений матеріал? Консолідація пам’яті відбувається на нервовому рівні, і ми не докладаємо до цього жодних зусиль (як мінімум, свідомо). Тим не менш, це зміцнює нашу пам’ять. Є кілька способів значно поліпшити процес консолідації. Ви, напевно, здивуєтеся, дізнавшись, що одним з таких способів є сон.

Нещодавнє дослідження підтвердило, що уві сні консолідація пам’яті відбувається особливо активно. Дослідження 2006 року підтвердило, що студенти, які відправлялися спати протягом трьох годин після вивчення матеріалу, запам’ятали його приблизно на 16% краще, ніж ті, хто заснув лише через десять годин. Швидше за все, сон допомагає краще запам’ятати матеріал тому, що нейтралізує подразники навколо нас, які можуть перешкоджати запам’ятовуванню. Сон, звичайно, не замінить навчання, але добре, коли він незабаром після нього.

2. Візуалізуйте

Часом мозок не може визначити різницю між реальністю і вигадкою. Уява може активувати певні ділянки головного мозку, а відтворення матеріалу — істотно допомогти у виконанні тих чи інших завдань. «Візуалізація» інформації – ще один надзвичайно дієвий інструмент.

Якщо ви ніколи не чули про метод локусів (або «палац пам’яті»), я б дуже радив поцікавитися цим. Люди, які демонструють чудові здібності в області пам’яті, здатні запам’ятовувати цілі колоди карт, число пі до тисячної цифри, імена та обличчя сотень людей, — всі вони, в переважній більшості випадків, є звичайними людьми з середньостатистичною пам’яттю.

Дослідження, опубліковане в журналі NatureNeuroscience, намагається дати відповідь на питання, в чому їх секрет успіху. Ось до якого висновку прийшли вчені: ці люди використовують «стратегії по кодуванню інформації для поліпшення її запам’ятовування», і ніякими суперздатностями не володіють. Структура їхнього мозку нічим не відрізняється від мозку звичайної людини. По суті, ці люди просто дуже ефективно «кодують» інформацію (укладають в пам’ять). Найпоширеніший спосіб кодування великих кількостей інформації – візуалізація. Для цього потрібно задіяти уяву.

3. Дробіть інформацію

Більшість людей, напевно, знають, що ми можемо відкласти в короткостроковій пам’яті 7 (+/-2) елементів інформації. Іншими словами, ми можемо запам’ятати імена сімох гномів, але не десяти. І телефонні номери, як правило, містять від п’яти до дев’яти цифр.

Інколи (а може і частенько) хотілося б мати можливість запам’ятовувати більше фрагментів інформації, ніж сім. Одним із способів досягнення цього є дроблення. Дроблення – це, по суті, розбивка довгого ланцюжка інформації на «ланки», які можна запам’ятати. Візьмемо, приміром, послідовність з 14 цифр: 1-9-6-9-4-8-1-2-1-6-1-0-6-6. На перший погляд здається, що це набір цифр без всякої логіки. Але що якщо я напишу послідовність трохи інакше? 1969 – 4,8,12,16 – 1066. Тут є набагато більше логіки, чи не правда? Замість того, щоб вчити безглуздий набір цифр, вам потрібно запам’ятати лише: 1) рік висадки на Місяць; 2) кратні 4-м числа; і 3) рік, коли сталася битва при Гастінгсі. У більшості випадків інформацію не так вже легко скоротити, але ви зрозуміли задум.

4.Робіть перерви

Це трохи пов’язано з першим і п’ятим пунктами. Спочатку ви вчитеся певний час, а потім відпочиваєте. Але зробити перерву не значить кинути. Ваша задача в тому, щоб вивчити матеріал у кілька підходів, а не зазубрити все й одразу. Якщо ви будете сидіти всю ніч над підручниками, ризикуєте не тільки знизити свою успішність, але і заробити серйозні проблеми зі здоров’ям (тривожність, депресія, безсоння).

Ефективно концентруватися на одній речі можна лише якийсь час.

5. Не «забивайте»

Корінь проблеми в тому, що люди відкладають на потім. Хтось страждає цим більше, хтось-менше, але прокрастинація – проблема загальнолюдська. «Навіщо робити це сьогодні, якщо можна відкласти до завтра», – скаже вам прокрастинатор. Іноді це має сенс, але в більшості випадків ні.

Є безліч досліджень, які підтверджують, що вчитися невеликими підходами набагато ефективніше, ніж за один, але довгий. Жертвувати заради навчання сном також є великою помилкою. Сон дуже важливий для успішності: недосипання дуже сильно знижує ефективність навчального процесу.

6. Перевіряйте себе

Є безліч даних, які доводять, що активна перевірка вивченого – це ефективний спосіб домогтися гарного кодування інформації, а також задіяти довгострокову пам’ять.

Складіть питання і перевіряйте себе по закінченні якогось часу. Навіть якщо під час читання матеріалу ви просто думаєте про питання, які можна скласти, це буде корисним. Багато студентів не розуміють, що самоперевірка – це більш дієвий прийом, ніж перечитка. Самоперевірка дозволяє зрозуміти, що ви запам’ятали, і підвищує шанси запам’ятовування матеріалу.

Щоб поліпшити своє розуміння матеріалу і його зміст, завжди можна спробувати пояснити його комусь іншому (або собі). Коли ви задаєте собі питання / працюєте над відповідями / пробуєте різні рішення / коментуєте помилки / виявляєте зміни у підходах, ви включаєте свідомість. Тобто, вчіться свідомо. Вивчаючи матеріал, намагайтеся задавати собі (і відповідати) на такі питання:

1. Чи правильно я це роблю?

2. Як зрозуміти це краще?

3. Які є приклади?

4. Чому це не працювало/не буде працювати?

7. Ускладнюйте матеріал

Коли думаєте про щось (концепції, ідеї, припущення), додайте до цього нові значення. Наприклад, пов’язати з тим, що ви вже знаєте. Це теж допоможе краще запам’ятати матеріал. Крім того, ймовірність, що вивчене потрапить в довгострокову пам’ять, буде набагато вищою.

Це далеко не всі методи, які допоможуть вам поліпшити свою пам’ять. Суть в тому, що ви дійсно можете поліпшити свої показники, але для цього доведеться докласти трохи зусиль.