Петрів (апостольський) піст в 2017 році: про традиції та харчування

13 Червня 2017 11:44

2017pik.pp.ua

Великим християнським святам традиційно передують пости – періоди духовного та фізичного утримання. Петрів піст, який називають також Апостольським або постом П’ятдесятниці, є одним з чотирьох багатоденних православних постів. Він приурочений до дня святих апостолів Петра і Павла, учнів Ісуса Христа. Час початку посту залежить від дати святкування Великодня.

У 2017 році Петров піст розпочався в понеділок 12 червня і триватиме до 11 липня. 

Відправними точками Петрового посту служать десятий понеділок після Воскресіння Христового і перший після Дня Святої Трійці. Тривалість посту змінюється з року в рік, складаючи від 8 до 48 днів.Цього року піст триватиме 4 тижні. У цей період православний світ вшановує «Петрову твердість і Павлів розум» – саме ці якості втілюють апостоли.

 

Історія Петрова поста

 

Піст П’ятидесятниці був введений церквою для наслідування апостолам. Згідно Біблії, послідовники Христа готували себе до проповідей Євангелія допомогою обмежень в їжі та посиленої молитви. Апостольський піст відомий з найдавніших часів. Перші згадки про нього датуються 3 століттям – епохою зародження християнської релігії.

У період Петрова посту суворо заборонено вживання м’яса, яєць і молока

Втім, з асортиментом супермаркетів нестача продуктів перестала бути проблемою. Як і під час будь-якого посту не можна вживати тільки молоко, м’ясо і яйця. Також з раціону слід виключити фаст-фуд, кондитерські вироби та випічку (крім хліба). Вино – рослинний продукт, тому його дозволено вживати по вихідним в помірних кількостях. Згідно з церковним статутом, меню на період Апостольського посту виглядає так:

понеділок – тільки гаряча їжа на рослинному маслі;

вівторок – гаряча їжа на олії, риба;

середа – тільки гаряча їжа на рослинному маслі;

четвер – гаряча їжа на олії, риба;

п’ятниця – тільки гаряча їжа на рослинному маслі;

субота , неділя – гаряча їжа на олії, риба, вино.

При таких незначних обмеження раціон можна зробити різноманітним, а страви – смачними. Основою вашого меню повинні стати крупи, овочі, гриби. Враховуючи відмова від м’ясних продуктів, варто запастися джерелами рослинного білка: бобовими, морепродуктів, горіхами. Не варто відмовляти собі в пісних солодощах: сухофруктах, вареннях і, звичайно ж, свіжих фруктах і ягодах. Умови посади можуть пом’якшуватися для дітей, вагітних жінок, а також під час хвороб і подорожей.

Головна мета Апостольського посту – очищення душі від усього негативного.

Духовна складова поста

 

Важливо пам’ятати, що піст – час духовного очищення. Багато священиків вважають, що особливе харчування служить доповненням до внутрішнього вдосконалення. Так що постарайтеся на цей час утриматися від сварок, гніву і лихослів’я. Під час посту радять обмежити кількість розваг (у тому числі слід максимально обмежити перегляд телевізора і користування інтернетом), а вільний час приділяти молитві.

 

Спочатку в це час посту ті, хто не міг обмежити себе в їжі та розвагах в пору Великого посту. Після освячення храмів Петра і Павла в Константинополі і Римі, яке відбулося 12 липня, дата вкоренилася як день пам’яті святих. У східному християнстві цих апостолів за їх численні заслуги називають первопрестольными або первоверховними.

 

Харчування в Апостольський піст

 

Порівняно з Великим і Успенським постом умови Петрова поста можуть здатися менш суворими. Тим не менше, наші предки недарма називали його «петрівкою-голодуванням». В цей час приготовані восени запаси вже вичерпалися, а овочі і фрукти ще не встигали дозріти. До урожаю грибів та горіхів теж було далеко. Так що пісне меню наших прадідусів і прабабусь складалося з каш, зелені і ягід.

За матеріалами: “2017-Рік”.