Нехтування правильним харчуванням нерідко закінчується сумно: в одних випадках призводить до надмірної ваги та важко виліковного ожиріння, в інших – до хвороб шлунково-кишкової системи.
Ніякий лікар не в змозі зупинити вас, коли ви зайвий раз відкриєте холодильник чи накладатимете великі порції.
Ось прості рекомендації, що стосуються здорового харчування.
1. Приймати їжу потрібно 4-5 разів на день невеликими порціями.
2. Їсти бажано в один і той же час, який ви повинні встановити собі самі (у зв’язку із характером праці), але не пізніше 8 години вечора.
3. Ні в якому разі не пропускати сніданок і не голодувати увесь день, щоб потім наїстися за вечерею, незадовго до сну. Чашечка кави – це не сніданок. Повноцінний сніданок дає енергію організму на весь день.
4. Але не потрібно кидатися від однієї крайності в іншу – безперервно перекушувати. Повноцінний обід краще декількох чаїв із бутербродами.
5. Поспостерігайте за собою – можливо, ваші часті прийоми їжі викликані хвилюваннями або тривогою. Тому потрібно поступово позбавитися від цієї шкідливої для здоров’я звички.
6. Не “заїдати” поганий настрій, тривогу або депресію.
7. Ніколи не їсти “за компанію”, якщо немає апетиту.
8. Склянка води без газу за півгодини до їжі зменшує апетит.
9. Їжу потрібно починати з нежирного супу або салату.
10. Слідкувати за розміром порцій і не брати добавки.
11. При епізодичному переїданні необхідно наступного дня влаштувати розвантажувальний день, наприклад, 2 літри знежиреного кефіру або молока, або 1 кг кабачків і 200 г нежирного м’яса за день. При цьому воду або чай можна пити без обмежень.
12. Їсти повільно, ретельно пережовуючи. При швидкому поглинанні їжі відчуття насичення “відстає” від кількості поглинутої їжі. Внаслідок чого з’їдається зайва кількість їжі.
13. При вживанні будь-якої рідини за столом (соки, молоко та ін.) її потрібно пити маленькими ковтками – принцип цієї поради такий самий, як і попередньої.
14. Купувати продукти за попередньо складеним списком.
15. Не купувати продукти у стані голоду.
16. Купуючи продукти, завжди читати етикетку про склад (жири, вуглеводи, кілокалорії).
17. Не довіряти словам “дієтичний” або “низькокалорійний”, дивитися на цифри.
18. Смажити у посуді з антипригарним покриттям без жиру, краще тушкувати.
19. Вести щоденник харчування.
Здоров’я – це дивний стан, який не можна відчути, коли воно є, але відразу відчуваєш, коли його стає менше, або втрачаєш. Враховуючи, що більшість наших хвороб пов’язані з тим, що ми їмо, варто не нехтувати харчуванням.
“Тіло – це багаж, який несеш все життя. Чим він важчий, тим коротша подорож”, – Арнольд Глазгоу, американський учений.
Бережімо себе.
За матеріалами 100rokiv.com.