На Дніпропетровщині цьогоріч не зафіксували жодного випадку ботулізму. Проте, зважаючи на спалах цієї інфекційної хвороби в інших регіонах країни, слід бути обачними, зауважила на прес-конференції у ДніпроОДА головний інфекціоніст області Валентина Ткаченко.
«В основному, люди хворіють на ботулізм через те, що їдять невипотрошену в’ялену та копчену рибу, консервації, які не пройшли належну термічну обробку», – розповіла Валентина Ткаченко.
Ботулізм – настільки гостра інфекція, що може розвинутися вже протягом декількох годин з моменту вживання неякісної їжі. Головне – у першу добу після появи симптомів звернутися до лікаря, наголосила лікар. Адже тільки фахівець може визначити – отруїлася людина чи захворіла на ботулізм.
«Починається з температури, нудоти, блювоти, діареї… Буквально за добу йде ураження центральної нервової системи, порушення зору, дихання, ковтальних функцій», – зазначила лікар. Та додала: вчасно не пролікований ботулізм може призвести до смерті.
Інфекціоніст порадила не купувати рибу на стихійних ринках та не їсти невипотрошеному в’ялену та копчену рибу.
За матеріалами: прес-служба ДніпроОДА.