Шовковиця – корисні властивості та протипоказання

5 Липня 2017 14:07

Шовковиця зовні дуже нагадує ожину, хоча зростає не на чагарнику, а на дереві, іменованому тутовником. Ця ягода володіє характерним солодким смаком і здавна використовується як чудовий десерт, застосовується для приготування варення, джемів, компотом і киселів.

Однак цілющими властивостями володіє лише свіжа шовковиця, ягоди якої містять у собі вітаміни А, В, С, Е, фолієву кислоту і клітковину, яка сприяє поліпшенню травлення. Крім цього, шовковиця багата такими макро – і мікроелементи, як калій, натрій, магній, фосфор, кальцій, залізо, селен, марганець, мідь і цинк, які необхідні для нормальної роботи людського організму. При цьому варто враховувати, що за вмістом калію ягоди шовковиці є своєрідним рекордсменом, так як цього важливого для роботи серцевого м’яза компонента у 100 г плодів тутовника міститься близько 100 мл. Цей показник значно вище, ніж в інших фруктах і овочах, включаючи виноград. Тому саме шовковиця є одним з найбільш ефективних народних засобів для зміцнення серця, і її неодмінно варто включити в раціон людям, які страждають різними захворюваннями даного органу.

Варто також враховувати, що ягоди шовковиці приблизно на 85% складаються з води, і в 100 г цього продукту міститься всього лише 43 кілокалорії. З цієї причини шовковиця незамінна для боротьби з надмірною вагою, і допомагає не тільки позбутися від зайвих жирових відкладень, але і омолоджує весь організм, так як володіє властивостями природного антиоксиданту.

Чим корисна шовковиця

У лікувальних цілях використовують не тільки свіжі ягоди шовковиці, але і листя тутовника, які також володіють цілющими властивостями. Однак саме ягоди в першу чергу рекомендується вживати у свіжому вигляді при самих різних недугах. Крім зміцнення серцевого м’яза шовковиця сприяє відновленню обміну речовин в організмі. Поетом при порушеннях роботи підшлункової або щитовидної залози у день слід з’їдати не менше ніж 150-200 г ягід цієї рослини. Крім цього, завдяки шовковиці можна легко відновити функції шлунково-кишкового тракту. Так, при діареї рекомендується натщесерце з’їсти жменю зелених плодів шовковиці, які володіють чудовими терпкими і антисептичними властивостями. При запорах, навпаки, слід вживати в їжу лише перестиглі ягоди, які сприяють м’якому випорожненню кишечника протягом 10-12 годин.

Слід також зазначити, що шовковиця володіє прекрасними сечогінними властивостями. Для того, щоб уникнути набряків при вагітності, проблеми з нирками або ж різних захворюваннях серцево-судинної системи, слід з’їдати не менше 100 г ягід на добу. Причому, краще за все робити це перед сном, так як саме вночі в тканинах організму накопичується найбільша кількість рідини. При застуді ягоди шовковиці перетирають з невеликою кількістю цукру і заливають теплою водою. Отриманий напій не тільки чудово втамовує спрагу і допомагає знизити температуру, але і володіє прекрасними потогінні властивості. У разі, якщо сильно болить горло, то можна використовувати для полоскання свіжий сік шовковиці, який необхідно розвести теплою кип’яченою водою в пропорції 1:1. Нерозбавлений сік, в свою чергу, відмінно підходить для боротьби з нежиттю, якщо закопувати його в ніс кожні 4-5 годин.

Також в лікувальних цілях можна використовувати листя шовковиці, з яких, як правило, готується відвар. Для цих цілей їх слід попередньо висушити і подрібнити, після чого 1 столову ложку сировини необхідно залити 0,5 л води, довести суміш до кипіння, настояти 20-30 хвилин, процідити. Отриманий відвар використовують як відхаркувальний засіб при бронхіті й запаленні легень, приймаючи по 50 мл за 10-15 хвилин до їди. Крім цього, відвар має сечогінні властивості, і його можна пити після прийому їжі за кілька годин до сну, щоб зранку уникнути набряків і мішків під очима. Слід також зазначити, що відвар листя шовковиці є відмінним засобом для дезінфекції ран, так як володіє антисептичними і протизапальними властивостями. Якщо кілька разів на добу обробляти цим засобом навіть дуже глибокі порізи, то за 2-3 дні вони повністю затягнуться, не залишивши рубців.

Кора шовковиці також використовується в лікувальних цілях, і на її основі готують не тільки відвари і настої, але і унікальну мазь для зовнішнього застосування. З її допомогою можна лікувати сильні опіки, виразки та гнійні рани. Крім цього, мазь з кори шовковиці застосовується для боротьби з різними шкірними захворюваннями, включаючи екзему, дерматит та псоріаз. Щоб приготувати цей лікарський засіб в домашніх умовах, необхідно на дрібній тертці натерти 2 столові ложки кори, які слід змішати з 100 мл попередньо прокип’яченої і охолодженої рослинного масла. У результаті повинна вийти досить густа однорідна кашка, яку слід поставити на 2-3 дні в холодильник. Після цього ліки необхідно ще раз ретельно розмішати і використовувати для обробки проблемних ділянок шкіри не рідше 3-4 разів на добу. Крім цього, мазь з кори шовковиці можна застосовувати для лікування вугрового висипу, наносячи її на обличчя після купання кілька разів на тиждень.

Безперечно, шовковиця володіє чудовими цілющими властивостями, проте росте це дерево лише в теплих країнах. Тому далеко не всі можуть використати свіжі ягоди, листя і кору для боротьби з різними захворюваннями. Транспортувати плоди шовковиці практично неможливо, так як вони дуже ніжні і м’які, тому просто перетворюються в кашу. Що стосується заготівлі ягід, то після термічної обробки вони втрачають практично всі свої корисні властивості. Тим не менш, існує рецепт ліки, яке можна зберігати в холодильнику протягом багатьох місяців. Це – сироп із соку шовковиці, який необхідно уварити без цукру до густоти кефіру, потім охолодити і розлити по чистим скляним пляшкам. Це незамінне засіб при простудних захворюваннях як жарознижуючий і болезаспокійливий препарату. Крім цього, якщо пити по 1 чайній ложці сироп шовковиці вранці натщесерце, то можна чудово зміцнити імунітет.

Протипоказання шовковиці

Тим не менш, шовковиця далеко не так безпечний, як здається на перший погляд. Вона прекрасно зміцнює серцевий м’яз, але при цьому підвищує артеріальний тиск. Тому людям, страждаючим гіпертонією, слід обмежити вживання ягід цієї рослини. Крім цього, з-за підвищеного вмісту глюкози є шовковиці не рекомендується людям, що страждають цукровим діабетом.

За матеріалами: Еlle.