Цими дорогами ходив Богдан Хмельницький. У селі Жовтому П’ятихатського району відсвяткували День села

22 Жовтня 2017 18:52

У селі Жовтому  П’ятихатського району  відсвяткували День села. На заході було багато гостей з різних міст і сіл Дніпропетровщини.

Депутат Дніпропетровської обласної ради від ВО «Батьківщина» Гілал Ісаєв  з дружиною завітали на свято, щоб привітати жовтянців та вручити подяки і подарунки. Адже довгий час Ісаєви проживали у Жовтому і тут розпочинали свою трудову діяльність.

Під час святкування свою майстерність показали учасники художньої самодіяльності сільського Будинку культури, Центру дозвілля для молоді та учні Жовтянської ЗШ 1-3 ступеню.

Виставки – продажі кулінарних виробів, виставки робіт майстрів села, розіграш лотереї, забави на надувній гірці та батуті, дискотека, безкоштовна смачна козацька каша, канапки та чай – все це було організовано для присутніх.

Жовтянська сільська рада розташована по схилах і балках із кінця в кінець на 10-15 кілометрів в північно-західній частині Дніпропетровської області і є однією з великих сільських рад П’ятихатського району.

Через село Жовте протікала річка Жовта. Текла вона по глинистому дну і вода здавалася жовтого кольору. Звідси і походить назва села.

Історія села Жовтого сягає в ХVІІ століття, коли запорізькі козаки розташували свої курені по обидва боки річки Жовта. До 1648 року відставні старшини Війська Запорізького, з родичами і наймитами, засновували хутори, які ділилися на курені і сотні. Ось і до цих часів наше село поділено на сотні, від першої до дев’ятої.

Село Жовте славиться тим, що в цих місцях (територія сучасних сіл Жовтого, Миролюбівки, Богдано-Надеждівки, Григорівки, Холодіївки) 19 квітня — 6 травня 1648 року проходила історична битва козаків під керівництвом Богдана Хмельницького з авангардом польсько-шляхетського війська, відома в історії як битва під Жовтими Водами.

За переказами, штаб Богдана Хмельницького містився у Жовтому, звідси послав він дозір до Кам’яного Затону, аби залучити на свій бік реєстрових козаків. Поповнивши свої загони реєстровцями, Хмельницький оточив польське військо і вщент розбив його.

У селі є пам’ятник Богданові Хмельницькому, встановлений у 1954 році.

У 1754–1759 й 1761–1764 входило до складу Новослобідського козацького полку. Пізніше увійшло до Верхньодніпровського повіту Катеринославської губернії та стало центром Жовтянської волості.

Після скасування Запорізької Січі Жовте стало державною військовою слободою, яка на той час мала 71 двір з 283 мешканцями. У 1857 році військові поселення були скасовані царським урядом. Внаслідок цього жителі села Жовте стали державними селянами. У 1861 році відбулася земельна реформа. Селяни села Жовтого викупили землю у держави і стала вона власністю общини.

Йшов час, село змінювалось. Найбільша кількість населення в селі Жовте була в 1921 році (8503 чоловік) та налічувалось 1687 господарств.

Під час святкування згадали всі історичні етапи розвитку Жовтого. Зі сцени вітали старожилів села, іменинників цього дня, односельців – учасників АТО. Добрим словом і подяками привітали керівників закладів, організацій та підприємств, що знаходяться на території сільської ради.Також була організована виїздна торгівля магазинів. А ввечері бажаючі мали змогу поласувати шашликом та потанцювати під “живу” музику.

Односельці щиро дякують голові села Оксані  Шуляк,  спонсорам та організаторам свята за гарний настрій, позитивні емоції і чудове святкування.