20 березня:це цікаво знати

20 Березня 2018 07:02

20 березня — 79-й день року (80-й у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 286 днів.

Свята:

Всесвітній день Землі

У всьому світі 20 березня, з ініціативи ООН, святкується День Землі (англ. Earth Day). Причому в календарі міжнародних свят існує два Дня Землі – сьогоднішній відзначається в День весняного рівнодення, а другий – 22 квітня. Перший має миротворчу і гуманістичну спрямованість, другий – екологічну.

Міжнародний день щастя

У 2012 році ООН проголосила 20 березня Міжнародним днем щастя (International Day of Happiness) з метою підтримати ідею про те, що прагнення до щастя є спільним почуттям для всіх людей нашої планети.

Міжнародний день лісу

Сьогодні у всьому світі відзначається Міжнародний день лісу або Всесвітній день захисту лісів, який був заснований в 1971 році. Ініціатором створення цього Дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-й Генеральній Асамблеї в 1971 році, і ця ідея була підтримана Всесвітньої Продовольчої і сільськогосподарської організацією ООН (ФАО).

День весняного рівнодення

Весняне рівнодення (Vernal Equinox) – одне з унікальних явищ природи, суть якого, кажучи науковою мовою, зводиться до того, що «в момент рівнодення центр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор». Такий день називається днем весняного рівнодення.

Міжнародний день астрології

Міжнародний день астрології (International Astrology Day), який щорічно відзначається вченими-астрологами і ентузіастами, 20 або 21 березня (іноді 19 березня) – проводиться точно в День весняного рівнодення. Цей день унікального природного явища починає новий астрологічний рік.

Міжнародний день без м’яса

Міжнародний день без м’яса (International Day Without Meat) багато країн відзначають з 1985 року. У цей день магазини і ресторани відмовляються від продажу м’яса, а активісти пропагують вегетаріанство, а також ідеї співчуття тваринам і захисту навколишнього середовища.

Іменини:

Єфрем, Павло, Євген, Василь, Омелян, Микола, Євдокія, Марія, Надія, Антоніна, Ксенія, Анна.

Народний календар:

20 березня відзначається день пам’яті святого мученика Василя, єпископа Херсонського Таврійського. Встановлюється вже тепла погода, але холод ще не поспішає відступати: “З дахів капає, а за ніс цапає”, вдень весняна капель, а на вечір може бути мороз.

День в історії:

1895 — У Львові побачив світ перший номер тижневика «Громадський голос»

1917 — Михайло Грушевський став головою Центральної Ради

Цього дня народилися:

1639 — Іван Мазепа, гетьман України (1687–1709). Меценат.

1975 — Павленко Юрій Олексійович, український політик.

1686 — Олександр Тищенко, український естрадний співак.

2004 — Анна Морозюк, українка

 

Джерело: «WestNews»