Такі дані оприлюднив Економічний дискусійний клуб.
Таким чином, протягом місяця вартість МПК: для працездатної особи зросла на 45 гривень («плюс» 3,0%), для непрацездатної особи – на 21 гривню («плюс» 1,7%).
Зростання вартості мінімального набору продовольства відбулося за рахунок подорожчання продуктів харчування у межах основних продовольчих груп, за якими обраховується МПК[3].
Найвищий відносний та абсолютний прирости вартості відбулися у групі «овочі та баштанні» – на 19,3%, або на 23,20 гривні. На другому місці за зростанням вартості знаходиться картопля, яка подорожчала на 7,2%, або на 3,64 гривні. Третю позицію посідає група «риба та рибопродукти», де подорожчання склало 4,5%, або 3,42 гривні. У абсолютному виразі також помітно для споживача у лютому стало подорожчання товарів у групі «молочні продукти» – на 7,62 гривні.
Водночас у минулому місяці спостерігалося незначне зменшення вартості у групах «цукор та кондитерські вироби» та «яйця» – на 0,3% та 1,8% відповідно. Вартість товарної групи «олія та рослинні жири» не змінилася.
У структурі вартості МПК майже дві третини від загальних витрат на харчування складають витрати на продукти тваринного походження, серед яких найвища питома вага у груп «молокопродукти» (28,8% або 452 грн.) та «м’ясопродукти» (24,8% або 389 гривень). Третьою за обсягом витрат у межах МПК є група «хліб та хлібопродукти», частка якої становить 9,7%, що складало у лютому 152 гривні. Традиційно найменшу питому вагу утримують групи «олія і рослинні жири» (1,8%), а також «інші» (1,6%).
За розрахунками ЕДК, порівняно із лютим 2017 року вартість МПК зросла:
- для працездатної особи – на 269 гривень, або на 20,7%;
- для особи, яка втратила працездатність – на 232 гривні, або на 23,1%.
Слід також зазначити, що за останні три місяці (грудень 2017 р. – лютий 2018 р.) приріст вартості МПК перевищив суму останнього підвищення (з 01.12.2017) рівня прожиткового мінімуму:
- для працездатної особи -у 1,8 раза;
- для особи, яка втратила працездатність – у 2,3 раза.