Старовинні рукописи розкривають секрети стародавніх методів лікування

28 Березня 2018 20:04

Старовинні рукописи можуть розкрити секрети стародавніх методів лікування

Вчені почали розшифровувати прихований текст стародавнього римського рукопису, що може розкрити методи лікування, що існували сотні років тому.

Медичний текст «Про склад та властивості простих лікарських засобів» Галена Пергамського, впливового лікаря, який лікував римських гладіаторів та королів, зараз досліджується вченими.

Гален підготував цей рукопис, щоб поділитися своїми знаннями та навичками з колегами-лікарями. Однак протягом VI ст. текст був переведений на сирійську мову, яка служила своєрідним містком між давньогрецькою та арабською мовами, й дозволила західній медицині поширитися на стародавній ісламський світ.

Щоправда, незважаючи на феноменальний успіх Галена у цій галузі, про його роботу дуже скоро забули. По суті, вона стала палімпсестом, коли оригінальний текст був стертий, а поверх нього був нанесений новий, написаними дуже схожими фарбами, десь в XI ст, – інформує International Business Times.

Понад тисячу років ніхто не міг прочитати або зрозуміти оригінальний текст стародавньої книжки у шкіряній оправі, проте зараз міжнародна команда дослідників нарешті починає розшифровувати текст, завдяки новим технологіям з рентгенівської дефектоскопії.

Робота, яка у даний час ведеться департаментом енергетики у Національній прискорювальній лабораторії SLAC, не лише розкрила оригінальні слова прихованого тексту, але й допомогла дослідникам з’ясувати спосіб їхнього написання. Дослідження показало, що оригінальний текст був написаний перпендикулярно до того, що був накладений поверх.

Група працює над цим проектом більше десяти років. За їхніми словами, кожен аркуш цього документу розкриває щось нове про навички давньоримських лікарів та їхні медичні знання.

Хоча кілька рукописних листів знаходяться у різних частинах світу, включаючи бібліотеки у США, Африці та Європі, команда працює над об’єднанням, скануванням та відтворенням їх усіх. Після завершення процесу, цифрові зображення сторінок будуть доступні для громадськості в онлайн базі даних. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/03/28/starovynni_rukopysy_mozhut_rozkryty_sekrety_starodavnih_metodiv_likuvannya_1294177