Політична щедрість для бізнесу .

3 Квітня 2018 14:35

Підвищення зарплат не поверне всіх трудових мігрантів додому, але позитивно впливає на розвиток бізнесу

Зростають зарплати, ціни, можливості для приватного сектора, і це тільки початок, зазначають експерти.

Згідно з даними Державної служби статистики, у лютому реальні зарплати в Україні зросли на 10,5%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Середня номінальна заробітна плата зросла на 26,1%, до 7828 грн.

Лютневий підйом спричинило січневе підвищення мінімальної заробітної плати, до 3723 грн. Нагадаємо, що минулого року вона зросла вдвічі, до 3200 грн.

“Після цього змушені були підвищувати виплати і у приватному секторі”, – каже голова Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

Бізнес змушений підвищувати зарплати через зростання конкуренції з польським та іншими європейськими ринками. За словами Олійника, після того, як почав діяти безвізовий режим із країнами ЄС, українські компанії стали відчувати дефіцит трудових ресурсів, особливо представників робочих спеціальностей.

Дефіцит кадрів ускладнюється через те, що зарплати в Україні сьогодні є найнижчими на Європейському континенті. За даними Eurostat, навіть у країнах-аутсайдерах ЄС, Болгарії та Литві, мінімально платять у 2-3 рази більше, ніж 115 євро, які з урахуванням січневого підвищення, отримують у нас, – 261 і 400 євро відповідно. Це призводить до того, що тільки до Польщі на заробітки виїхало приблизно 2 мільйони українців.

Нещодавнє підвищення зарплат не поверне всіх трудових мігрантів додому, але позитивно вплине на розвиток бізнесу в Україні.

За словами виконавчого директора Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитра Боярчука, завдяки йому росте купівельна спроможність населення, яке через низькі доходи витрачає ці додаткові гроші на товари широкого вжитку.

“Торішнє зростання споживчого попиту було одним із джерел зростання валового продукту на 2,5%”, – говорить Боярчук.

Водночас зростання купівельної спроможності розганяє ціни. Торік інфляція становила 13,7%. А в січні і лютому цього року – 1,5% і 0,9% відповідно. “А це означає більше доходів для бізнесу, який може збільшити виторг завдяки зростанню попиту на свої товари”, – зазначає Олійник.

Він зазначає, що розвиток бізнесу і зростання споживання дозволяють компаніям отримувати більше прибутку і, як результат, наймати кращих працівників за рахунок більш високих зарплат.

Цьогоріч Кабміну вже не вдасться підштовхнути економіку завдяки підвищенню мінімальних зарплат удвічі, як це було торік. Політолог Володимир Фесенко зазначає, що для цього в уряду Володимира Гройсмана немає коштів.

Але до зростання зарплат може привести інший фактор – конкуренція з закордонними ринками праці. Як зазначає HR-експерт сайту rabota.ua Тетяна Пашкіна, зарплати у нас в країні почали рости тільки після того, як українці стали масово шукати альтернативи для працевлаштування за кордоном. “Поки що цей фактор відбився на зарплатах не в повній мірі”, – вважає вона.

“Ринок буде диктувати умови і бізнесу потрібно буде платити більше працівникам”, – говорить Олександр Почкун, керівний партнер аудиторської компанії Baker Tilly в Україні. За його словами, передусім почнуть підвищувати зарплати дочірні структури інозеиних компаній, а решта підтягнеться.

“Це не дуже цікаво бізнесу, але такі нові правила гри”, – резюмує він.

Джерело: news@nv.ua,