Знайдено формулу щастя

3 Квітня 2018 11:03

Британські вчені вивели формулу щастя

Прагматичні англійські вчені записали щастя у вигляді формули:

щастя = Р + (5×Е) + (3×Н),

де P означає особистісну характеристику (світосприйняття, здатність переживати негаразди та можливість адаптуватися до нових умов);

Е – буття людини (стан її здоров’я, кохання, дружба, фінансова стабільність тощо);

Н — індекс «вищих стандартів» (самореалізація, амбіції, самоповага, почуття гумору тощо).

Ось кілька нескладних правил, які допоможуть вам стати щасливішими і отримувати більше задоволення від життя.

Будьте вдячними

Починайте свій день з подяки. Подякуйте Богові або Всесвіту за те добре, що маєте: за сонячний день за вікном, за рідних і друзів, які вас люблять, за добру роботу, за веселку після дощу, за гарну новину, за усмішку незнайомої людини… Висловіть свою вдячність іншим і відчуєте радість, що зробили щасливим іще когось.

Усміхайтеся

Навіть якщо у вас немає причини для радості, усміхайтеся щоранку своєму відображенню в дзеркалі. Або «покорчіть» вашому дзеркальному двійникові смішні міни. Згідно з периферичною теорією емоцій,  не тільки позитивні зміни в мозку можуть викликати в людини усмішку, а й навпаки – усмішка сприяє виробленню ендорфінів.

Не порівнюйте себе з іншими і не переймайтеся тим, що про вас подумають

Ніколи не слід порівнювати себе з іншими, бо завжди знайдеться хтось, у кого кар’єра розвивається успішніше або в кого «ноги довші». Слід довіряти власному самовідчуттю. Не варто також дорікати вашому синові чи доньці, що вчиться не так добре, як Світланка з паралельного класу. Людині як особистості легше розкритися тоді, коли вона рухається у своєму власному напрямі.

Знаходьте позитив і вірте в краще

Не так важливо, в яку ситуацію потрапляє людина, треба завжди знаходити в ній позитивне і вірити в краще. Адже й невдача може чогось навчити. Відома актриса Джулія Робертс зізналася в одному зі своїх інтерв’ю: «Навіть у найтяжчі моменти життя, ще з дитинства, я знала: десь є радість. Напевно, і в мене буде. Треба лише жити з відчуттям цієї радості, нехай і далекої, але реальної. А якщо жити з цим відчуттям – ти вже щасливий. Навіть якщо обставини так собі…»

Спілкуйтеся з іншими людьми

Спілкуйтеся з людьми без особливої на те причини. Будьте щирі у своїй цікавості до них, не шкодуйте емоцій, слів і часу для виявлення симпатії. Як сказав хтось із великих, «людина не пам’ятатиме, про що з вами розмовляла, але добре запам’ятає, що відчувала в цей момент».

Робіть добро

Добрі справи, нехай і маленькі дають людям змогу відчути ширший спектр насолоди життям і стати щасливішими.

Дбайте про своє тіло й душу

Давно відомо, що нетривалі щоденні фізичні вправи викликають так званий спортивний підйом, пов’язаний з активацією ендорфінів. Робіть те, що вам справді подобається Не так важливо, що саме це буде, головне – аби вам це подобалося.

Дозволяйте собі бути дитиною

Згідно зі статистикою п’ятирічна дитина сміється 250-300 разів на день, а доросла – лише 20. Якщо дивитися на світ дитячими очима, можна стати набагато щасливішим.

Насолоджуйтеся тим, що маєте і що отримуєте

Вмійте насолоджуватися простими щоденними речами – хоча б тим, що ось зараз читаєте цю статтю.

Вмійте прощати

Більшість людей не вміють прощати, але коли ми навчимося цього, обов’язково відчуємо таку радість, ніби величезний тягар падає з душі.

Обирайте реальні цілі

Нехай ваші цілі будуть реальними, гнучкими і приносять задоволення на шляху до їх досягнення.

Живіть сьогоднішнім днем

Будьте щасливі саме сьогодні, а не живіть спогадами про минуле щастя чи мріями про щастя в майбутньому.+