Обережно : кір!

13 Квітня 2018 15:55
Протягом квітня у Дніпрі на кір захворіли 80 осіб: більшість студенти

Станом на сьогодні, 13 квітня, на кір у Дніпрі захворіли 136 осіб, з них 80 чоловік – впродовж квітня. Про це під час прес-конференції в ІА “Мост-Дніпро” розповіла завідувач ВСП «Дніпровський міський відділ лабораторних досліджень» Наталія Лебединська.

За даними центру, в Аграрно-економічному університеті вже захворіли 31 людина – 26 студентів, четверо працівників університету та дитина, серед яких і вагітна жінка. 19 пацієнтів шпиталізовані до інфекційної лікарні, решта лікуються амбулаторно. Також спалах корі зафіксовано в ДНУ ім. Олеся Гончара – три випадки, в Медакадемії – два випадки, в Будакадемії – два випадки.

“Усі, хто захворів на кір не мали відповідного щеплення та проживали у гуртожитках. Ми регулярно проводимо засідання оперативного штабу, де узгоджуємо дії щодо локалізації та ліквідації спалаху кору. Наразі фахівці збирають інформацію, щодо тих, хто мав контакт із хворими, не щепленим по календарю проводять термінову вакцинацію або введення імуноглобуліну за рішенням лікаря”, – розповіла Наталія Лебединська.

Окрім того, проводиться низка лікувально-діагностичних заходів відповідно до протоколів МОЗ України.

Нагадаємо, кір легко передається від людини до людини, поширюється при кашлі, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди: нежить, температуру, кашель, приблизно через тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі – на верхній та нижній частинах тулуба). Серед ускладнень, які викликає кір, – ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору.

Джерело: Дніпроград