Чому український бізнес став прибутковіший

19 Квітня 2018 15:00

Чому український бізнес став прибутковіший – думки експертів

Фото: narexpert.ru

За підсумками 2017 року середні та великі підприємства отримали прибуток до оподаткування в сумі 153,2 млрд грн, що у 1,6 рази більше ніж у 2016 році.

Прибуток компаній, які працювали рентабельно, збільшився на 36,2% – до 457,3 млрд грн.

Найбільші прибутки отримали підприємства у промисловій галузі, фінансовій і страховій діяльності, нерухомості, оптовій і роздрібній торгівлі.

Найбільші збитки отримало сільське, лісове і рибне господарство – у цьому секторі прибуток знизився на 14,2% у порівнянні з 2016 роком.

ukrmillers.com

Про те, за рахунок чого відбулося зростання прибутку українського бізнесу

Бажано дивитися на інші показники прибутковості, наприклад прибутковість власного капіталу або активів. У минулому році була досить висока інфляція, тому велика частина цього зростання абсолютна, але за рахунок зростання інфляції. Також було покращення економічних показників, але потрібно дивитися як мінімум,яка частина інфляційна, а яка пов’язана зі зростанням обсягів бізнесу. Ми бачили дійсно економ зростання – 2,5% ВВП, з одного боку це було простимульовано споживанням, але ті підприємства, які продавали щось населенню або експортували, отримали більше прибутку. Є питання, наскільки це було викликано конкурентними перевагами. Тобто, якщо це зростання прибутку малих і середніх підприємств, які працюють на конкурентному ринку, то це однозначний позитив. А якщо це зростання відбулося у монополістів, то їхній прибуток залежить не лише від того, як вони ефективно працюють, а й від того, який тариф їм встановить регулятор.

Компанії в Україні відштовхнувшись від дна і почали зростання. Більше того, ми бачимо, що тенденція пристосування до ринку вкоренилася, і люди дійсно адаптувалися до умов, які існують в Україні – законодавства, яке поступово змінюється, до роботи перевіряючих інстанцій. До речі, у минулому році ситуація з відшкодуванням ПДВ значно покращилася, що також позитивно вплинуло на показники компаній. Крім того, макроекономічна стабілізація і більш-менш стабільна валюта також вплинули на показники. Обсяг зростання компаній дуже різний – в когось у межах 10-15%, а когось – понад 70% на рік. Найбільше прибутків в Україні в минулому році отримали ІТ-компанії.

Ріст прибутку до оподаткування – це логічний результат відновлення економіки. Сільське господарство скоротилося на 2,7%, однак ціни на агропродукцію були на досить високому рівні у 2017 році. Промисловість продемонструвала стрімкий ріст прибутків за рахунок видобувної галузі, хоча якраз цей сектор скоротив виробництво на 5,7% через розрив з окупованими територіями України на початку року. Можливо, це стало наслідком росту цін на залізну руду. Цікаво, що за даними Держстату постачання електроенергії залишається збитковим, не зважаючи на зростання тарифів на електроенергію.Крім того, збитковість показує металургія, хоча експортні ціни залишаються на високому рівні.

Джерело: biz.nv.ua