Успішна країна з регульованим газовим тарифом 

30 Квітня 2018 23:25

Румунія до цього часу регулює ціни на газ для населення, і вони не є ринковими. І ця країна зробила величезний економічний ривок протягом останніх декількох років.

Нагадаємо, як заявив перший заступник голови МВФ Девід Ліптон, «забезпечені громадяни повинні платити фактичну вартість палива, адже окрім газу люди звикли платити за будь-який інший товар рівно стільки, скільки він коштує… Нинішня система субсидування захищає понад 30 відсотків малозабезпечених громадян, тож підвищення цін на газ на них не вплине жодним чином».

Андрій Герус, коментуючи заяву пана Ліптона, зауважив, що субсидії в Україні мають не 30%, а 60% населення.У Молдові, де встановили ринкові ціни на газ, та Румунії, де досі регулюють ціни на блакитне паливо для населення.

Молдова – це єдина країна біля нас, яка має ВВП на душу населення нижчий, ніж в Україні, притому, що цін на газ у них вже високі. А є поряд інша країна – Румунія, яка до цього часу регулює ціни на газ для населення, і вони не є ринковими. Але Румунія зробила величезний економічний ривок протягом останніх декількох років. Торік у них у третьому кварталі ВВП виріс на 8,8%. У нас за рік – близько 3%.

МВФ у разі створення Антикорупційного суду готовий відкласти на другий план питання тарифів на газ.

На мою думку, це правильна позиція, тому що є критичні точки, критичні проблеми, які можуть дати суттєвий поштовх для країни у розвитку.

Якщо є нечисті на руку чиновники чи керівники держпідприємств, то вони, отримуючи доступ до більшого грошового потоку після підняття цін на газ, можуть більше вкрасти, адже зробити це можна різними способами.

Якщо десь є корупція, то збільшувати ціни на газ для того, щоб там, де вона відбувається, потоки збільшилися у декілька разів, це досить дивно.

Джерело: zik.ua