Ціни ростуть на всі інгредієнти традиційного українського борщу.
В Україні стрімко дорожчає борщовий набір. Тільки за останній місяць він додав у ціні майже 10%. За кілограм свинини в Києві просять 90 гривень. На каструлю борщу знадобиться як мінімум півкіло м’яса.
Основа борщу – овочі – на ринках дорожчає повільно, але постійно. Аналітики тим часом підрахували загальну вартість страви. За останній місяць каструля класичного борщу стала дорожче для українців більше ніж на шість гривень.
“За квітень вартість борщу зросла на 6,2 грн за каструлю. Серед всіх продуктів, які найбільше дорожчали в минулому місяці, були більшість складових борщу”, – розповів генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
На базарах молоду капусту зараз продають по 28 гривень за кіло. Стару вже не знайти. 800 грамів капусти обійшлися в 22 гривні. Ще цибуля, морква, буряк і картопля. Стара картопля продається по 7 грн за кілограм, молода – по 35 грн. В цілому овочі обійшлися в 50 гривень.
Таким чином, каструля борщу з м’ясом обійдеться господиням в 95 гривень. На початку минулого місяця за 4 літри борщу українці віддавали 87 гривень.