Чи потрібно чекати зростання цін на цукор?

21 Травня 2018 10:13

Держава залишає ринок цукру: чи потрібно чекати зростання цін?

 Три думки про наслідки дерегуляції цукрової галузі

Минулого тижня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону, яким скасовуються мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк. Законопроект №4532 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру» чекав своєї черги на розгляд парламентом 2 роки і 20 днів. 17 травня за нього проголосували 242 народних депутатів.

«Зараз ми повинні встановлювати квоти на виробництво буряка, на виробництво цукру, щомісяця доводити до підприємств обсяги виробництва і реалізації… декларувати залишки цукру на підприємствах галузі. Фактично — це закон не працює, він тільки зайвий раз регулює галузь», — сказала заступник міністра аграрної політики і продовольства Олена Ковальова, представляючи законопроект.

З повним процесом обговорення законопроекту можна ознайомитися на відео:

4532

Щойно в першому читанні був прийнятий за основу важливий для цукрової галузі законопроект №4532 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру». Даним документом скасовуються норми закону «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру», яким визначається обмеження на поставки цукру на внутрішній ринок (квота «А») та встановлюються мінімальні ціни на цукор та цукровий буряк, як такого, що не виконав поставлених завдань.У зв’язку зі змінами, які відбулися на внутрішньому і світовому ринках цукру за останні роки, необхідність в адміністративному регулюванні, запровадженому чинним Законом України, втратила актуальність. Саме тому, Національна асоціація цукровиків України не раз наголошувала на необхідності прийняття даного законопроекту.«Укрцукор висловлює вдячність аграрному комітету та народним депутатам, які як ніколи вчасно підтримали цукрову галузь, адже наразі ситуація критична – мінімальні ціні вищі за ринкові. Тому сподіваємось, що дане рішення допоможе в скорому часі виправити ситуацію», – пояснив голова правління НАЦУ «Укрцукор» Андрей Дыкун (Andriy Dykun). НАЦУ "Укрцукор" висловлює вдячність фракціям, які підтримали прийняття даного законопроекту, зокрема: Блоку Петра Порошенка, Народному фронту, Опоблоку, Об'єднанню "Самопоміч", Батьківщині, Радикальній партії Олега Ляшка, позафракційним депутатам та ряду депутатів групи "Воля народу". Окрім того, прийняття законопроекту сприятиме подальшому розвитку галузі, оскільки тепер виробників не стримує змінна ситуація по квотам і вони можуть вільно здійснювати інвестиції довгострокового характеру.Олександр Бакуменко Олег Ляшко Вадим Івченко Olena Kovalova Григорій Заболотний Олег Кулініч

Posted by Національна асоціація цукровиків України "Укрцукор" on Thursday, 17 May 2018

Думки експертів і представників цукрової галузі про роботу без обмежень.

Олександр Бакуменко, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин

Слава богу, що законопроект прийняли в першому читанні. Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин відпрацював законопроект №4532 ще два роки тому. Зараз ми попросили колег максимально швидко прийняти його, щоб виробники цукру не зазнавали збитків від над-регулювання і нормально працювали в умовах вільного ринку цукру. Ми прибираємо антиринкові інструменти, які досі діяли в країні — квотування, як один з елементів корупції, цінове регулювання, яке створювало для виробників величезні проблеми в разі зниження світової ціни нижче мінімально встановленої в Україні.

Ніяких наслідків для кінцевого споживача скасування регулювання не принесе. Після того, як закон набуде чинності, ціна на цукрову продукцію просто буде ринковою, а держава не буде втручатися в її формування. В таких умовах виробники зможуть планувати свої інвестиції на розвиток виробництва.

Руслана Бутило, керівник аналітичного відділу Національної асоціації цукровиробників України «Укрцукор»

Вирішення цього питання було на слуху і вимагало дій ще кілька років тому. Але, мабуть, Верховній Раді було не до цього. Як вплине законопроект на галузь? Адміністративні бар’єри, які існували і діють зараз, обмежують подальший розвиток галузі, бо як кожен завод повинен був подавати документи на отримання квоти. Її розподіл відбувався з великими затратами як держорганів, так і самих підприємств. Заводи повинні були подати дуже багато документів. Плюс, неможливо було передбачити той обсяг квоти, який отримає цукровий завод, наприклад, через п’ять років. І, відповідно, неможливо було прогнозувати роботу компанії навіть в середньостроковій перспективі і усвідомлено планувати проведення модернізації та оновлення виробництва.

В умовах вільного ринку виробники отримують умови для стратегічного планування на майбутнє, до 15 років вперед. Ціна на цукор після скасування держрегулювання ринкової. Її рівень буде визначатися попитом і пропозиціями, як і повинно бути. Буде профіцит ресурсу цукру в Україні — ціни знизяться, при дефіциті ціни зростуть. Також на цінову політику впливатиме кон’юнктура світового ринку. Але Україна виробляє близько 2 млн т цукру — для внутрішнього споживання продукту вистачить з головою.

Олександр Сідлецький, директор ПАТ «Саливонківський цукровий завод»

В умовах відсутності державного регулювання на цукор, ринок буде сам формувати ціну. Буде попит — буде висока ціна і навпаки. Звичайно, з огляду на профіцит на ринку цукру (пропозиція близько 2 млн тонн при внутрішньому споживанні близько 1,3-1,45 млн т) було б чудово, щоб виробник отримав від держави підтримку у виході на зовнішні ринки. І це, відповідно, підвищить валютні надходження в Україну і забезпечить зростання економіки країни. Я не кажу, що виробники цукру повинні сидіти, склавши руки, просто на державному рівні це зробити легше.

Джерело: agroinsider.com.ua