Найдорожчу в світі ікру виготовляють в Дніпропетровській області.
Але дають її НЕ риби, а равлики.
Для того, щоб равлики відкладали якомога більше делікатесного продукту, для них створюють спеціальні умови – душ двічі в день і щоденне харчування. Так на спеціальній фермі доглядають за равликами. Для них створюють середземноморський клімат. З високою температурою і вологістю. Поруч з равликовим будиночком – торф. Його молюски використовують в якості гнізда.
«Ця ікра найдорожча. За один раз равлики відкладають до ста ікринок – це близько чотирьох грамів », –
каже господиня ферми.
Більшу частину ікри відправляють на розведення. Адже дорослі равлики живуть недовго. Решта ікринок ретельно промивають. Це – майбутній делікатес.
Саме її найбільше цінують європейські ресторатори. І готові віддавати чималі гроші – до € 300 євро за 100 грамів. В Україні таку ікру продають удвічі дешевше. На равликовій фермі в с. Гречане цим делікатесом поки ласують самі.
«Ікра дуже багата наявністю равликового білка, який називається муцин, а також багата колагеном, який дуже корисний для шкіри і для живлення клітин», –
говорить Марія Недвига співвласниця равликової ферми.