28 серпня: це цікаво знати

28 Серпня 2018 12:10

успіння богородиці

28 серпня всі православні відзначають велике двонадесяте свято – Успіння Пресвятої Владичиці Нашої Богородиці і Пріснодіви Марії. Апостоли зберегли пам’ять про життя Богородиці лише в усному переказі і, згідно з ним, на Елеонській горі, місці вознесіння Сина, Богородиці з’явився Архангел Гавриїл, який повідомив про день закінчення її земного життя. Після цього Богородиця, благословивши всіх апостолів, померла. А за три дні воскресла, повідомивши апостолам, що залишиться з тими, хто у неї вірить назавжди.

 

У народі ж цей день отримав назву Першої Пречистої. До цього часу закінчувалась переважна частина польових робіт: жнива та збір садовини. У день свята до церкви приносили снопи, насіння та колоски зернових – для освячення та благословення. Після обіду у полі влаштовували молебні до Богородиці, яку просили допомогти своєчасно справитися з молотьбою та вберегти врожай від пожежі. А ще цього дня починали окремий засів, що завершували на Семена чи Другу Пречисту.

Колись від Першої Пречистої починали ходити старости – це був період заручин і сватань. Доброю ознакою вважалося, як для хлопця, так і для дівчини, коли старостів присилали між двома Пречистими. Вважалося, що майбутній шлюб отримував благословення самої Богородиці.

бабине літо осінь кіт

Від 28 серпня починається «молоде» бабине літо, що триватиме до 11 вересня. Якщо о цій порі гарна погода, то «старе» бабине літо, з 11 до 14 вересня, буде прохолодним і дощовим.

Іменинниками 28 серпня є:

Марія.

28 серпня народились:

лексикограф

1863 – Володимир Кміцикевич – український лексикограф, перекладач, педагог. Уклав «Німецько-український словар», «Грецько-український словник». Переклав драму «Вільгельм Телль» Ф. Шиллера, «Платонову оборону Сократа» тощо.

дмитро загул

1890 – Дмитро Загул – український поет-символіст, літературознавець, критик, публіцист, перекладач, педагог, громадський діяч. Автор збірок віршів «З зелених гір», «На грані». Переклав українською мовою другу пісню «Енеїди» Вергілія, сатири Горація та ін.

«Не сумуй, душе зболіла, І не плач, не голоси! Час узятися до діла, Най не линуть марно дні». (Дмитро Загул)

1913 – Віра Свєнціцька – український мистецтвознавець, дочка українського філолога-славіста й мистецтвознавця Іларіона Свєнціцького.

1923 – Яким Запаско – український книгознавець, доктор мистецтвознавства, фахівець з історії друкарства України. Фундаментальна праця – «Пам’ятки книжкового мистецтва. Українська рукописна книга».

Події 28 серпня:

1892 – австрійська влада звинуватила Івана Франка у поширенні забороненої літератури.
1921 – у Києві розстріляні 47 членів ЦУПКому (Центрального Українського Повстанського Комітету), серед яких були Іван Андрух, співзасновник УВО, та поет Григорій Чупринка.
1936 – в Японії була заснована компанія «Тойота».
1963 – біля Меморіалу Лінкольна у Вашингтоні зібралися 200 тисяч учасників маршу протесту проти расової сегрегації та дискримінації. Перед ними зі своєю знаменитою промовою «В мене є мрія» виступив борець за громадянські права темношкірих громадян Америки Мартін Лютер Кінг.

Чи знаєте ви, що:

Десятки тисяч років тому людина вперше познайомилася з вугіллям. Це підтверджують знайдені археологами доісторичні розробки його покладів. Проте, опис деяких властивостей вугілля з’явився вже у часи Аристотеля, а в 315 р. до н.е. його учень описує вугілля як паливний матеріал і називає його «антраксом» (пізніше з’явилася назва «антрацит»).

З кам’яного вугілля можна отримати 400 тисяч різноманітних хімічних сполук.

Відомого радянського шахтаря – рекордсмена, засновника «стахановського руху» Олексія Стаханова – насправді звали не Олексій. Просто відразу після його рекорду з видобутку вугілля у статті газети «Правда» журналіст неправильно написав його ім’я, і тому, Стаханову терміново довелося змінювати ім’я і паспорт. Яким було справжнє ім’я шахтаря – точно невідомо, одні дослідники кажуть Андрій, інші – Олександр.

Цікаво, що у народі існує повір’я: якщо у сні побачиш кам’яне вугілля, то у реальному житті отримаєш прибуток, коли матимеш витримку. А якщо насниться вугляр (шахтар) – це означатиме досягнення мети обхідною дорогою.

«Рідна країна»