Американські вчені заявили, що Землю очікує кліматична катастрофа

7 Вересня 2018 22:15

Фінансові асигнування країн-учасниць Паризької угоди по клімату є недостатніми для того, щоб домогтися поставлених цілей, вважають дослідники Стенфордського університету. Якщо не буде вжито заходів, середньорічна температура вже дуже скоро підніметься на 2-3 градуси в порівнянні з доіндустріальною епохою, і це призведе до серйозних природних катаклізмів.

Про це повідомляє newsyou.

Дослідження професора листопада Диффенбах і його колег засноване на аналізі кліматичних даних минулого, які демонструють, як емісія парникових газів впливала на кількість рекордних засух і повеней.

Вчені вивчили схожі моделі і встановили, що навіть якщо всі країни, які підписали Паризьку угоду, виконають свої зобов’язання, середньорічна температура все одно підніметься на 2-3 градуси в порівнянні з так званим доіндустріальним періодом (1850-1900 роки). І тоді нас чекає спека, зливи та посухи сильніші, ніж за всю історію людства, пише Stanford News.

Зокрема, це означає, що ймовірність рекордно високих температур ночами виросте в 5 разів на 50% території Європи і 25% території Східної Азії. Також це призведе до збільшення тривалості злив в 3 рази на 35% території Північної Америки, Європи і Східної Азії.

Автори дослідження підкреслюють, що навіть якщо вдасться вжити відповідних заходів, і зростання середньої температури залишиться в межах 2 градусів, нас все одно чекають серйозні кліматичні зміни.

Деякі кліматологи вважають поставлену Паризької угоди мета ненауковою, а довільно обраною політиками. Наприклад, фахівець з дослідження клімату Джеймс Хансен назвав її «рецептом для глобальної катастрофи». У проведеному їм в 2016 році дослідженні він нагадав, що в кінці міжлідникового періоду, 125 тисяч років тому, коли пікові температури були всього на кілька десятих часток градуса вище, ніж нинішні, рівень світового океану виріс на 10 метрів, повідомляє MIT Technology Review.

Недавнє дослідження, проведене на підставі 25 років супутникової зйомки, підтверджує побоювання Хансена. Вчені встановили, що рівень світового океану піднімається не на стабільні 3 мм на рік, як це передбачалося раніше. Темпи підвищення рівня океану прискорюються приблизно на 0,08 мм на рік. Як повідомлялось раніше, кліматичні катастрофи: країни, які на межі зникнення.

 

Джерело: zik.ua