Українці у середньому витрачають 3086 грн у місяць на продукти. Найбільше – на м’ясо та рибу, молокопродукти, овочі та хліб.
На м’ясо та рибу витрачають майже 500 грн, молокопродукти — 300 грн, свідчать дані Держстату. У середньому на 174 грн у місяць українці купують овочів, на 153 грн — хліба, на 152 грн — кондитерських виробів. На фрукти, яйця та цукор витрачають менше 100 грн, пише Сегодня.
“У середньому на кожного припадає 123 грам фруктів у день. Правильно буде з’їдати до 300 грам. Овочів і картоплі загалом виходить 493 грам у день. Щоправда, корисніше половину картоплі замінити бобовими – квасолею, горохом. Однак картопля також потрібна. Вона джерело калію”, – наголошує президент асоціації дієтологів Олег Швець.
За його словами, українці їдять багато хліба та кондитерських виробів. Їх кількість потрібно зменшити вдвічі. Завдяки цьому українці споживатимуть менше цукру.
“Норма цукру становить 25 грам у день. Українець споживає 93 грами”, – каже експерт.
З початку осені в Україні подешевшали яблука. Основна причина – гарний врожай. Так, українські можна купити у роздріб за 6-7 грн за кг, ящиками — за 5 грн за кг. Крім того, доступні груші. Кілограм у середньому коштує 20-22 грн. Рік тому ціни були на 10-12 грн вище, а асортимент набагато менше. Водночас овочі цієї осені коштують дорожче, ніж рік тому. Картопля у ціні додала 10%. Весь овочевий кошик за рік подорожчав на 34%.