Президент України Петро Порошенко підпише Держбюджет на 2019 рік тільки за умови 100% монетизації субсидій на оплату комунальних послуг. Про це повідомила представник глави держави у Верховній Раді Ірина Луценко, передає Liga.net.

Крім того, сьогодні ж стало відомо, що Міністерство соцполітики фіналізувало проект постанови щодо надання пільг і субсидій у грошовій формі, тож уже найближчим часом його має розглянути Кабінет Міністрів. Про це йдеться на сайті teplo.gov.ua.

“Вже від січня вся сума допомоги від уряду для нових одержувачів субсидії надходитиме безпосередньо на банківський рахунок субсидіанта в державному банку. Рахунок матиме спеціальний режим використання. Тобто кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду”, – мовиться у повідомленні.

Уточнюється, що за умови заощадження енергоресурсів сім’єю, залишок коштів на рахунку за підсумками опалювального сезону вона може використовувати на свій розсуд. Найбільше зможуть економити родини з утепленими будинками, лічильниками та енергоощадними котлами.

Монетизація пільг і субсидій відбуватиметься в три етапи.

Наголошується: “Уряд планує максимально автоматизувати цей процес, щоб основне навантаження лягло на управління соцзахисту, банківські установи та надавачів послуг, і українцям не довелося бігти в банк відкривати рахунки чи доносити додаткові документи”.

  • З 1 січня 2019 року “живі кошти” на банківський рахунок надходитимуть тим, хто вперше звертається за допомогою. Усі ті, хто подаватиме документи на субсидію в січні, вже отримуватимуть гроші на оплату комуналки на свій банківський рахунок.
  • З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі – користується допомогою в літній період. Це близько 3 млн домогосподарств.
  • З 1 жовтня 2019 року почне працювати повномасштабна монетизація, коли кожен, хто отримує житлову субсидію чи пільгу, отримуватиме їх готівкою.

У міністерстві уточнюють, що правила надання житлових субсидій – не змінюються. Розмір допомоги й надалі залежатиме від розміру витрат на “комуналку” та від доходів громадян. Змінюється лише алгоритм її виплати.

“Тож монетизація відбудеться незалежно від того, є в домогосподарства лічильник на опалення чи немає. Але варто пам’ятати: розмір платіжки за тепло визначає не стільки ціна гігакалорії, скільки обсяг споживання, який вимірюється лише лічильником (індивідуальним чи хоча б загальнобудинковим)”, – резюмували у відомстві.