Чому Трамп несподівано пішов проти Росії?

30 листопадаа 2018 23:43

Президент США Дональд Трамп і президент Росії Володимир Путін під час зустрічі у Гельсінкі в липні 2018 року. Президент США Дональд Трамп і президент Росії Володимир Путін під час зустрічі у Гельсінкі в липні 2018 року. Фото: Getty Images/Global Images UkraineФото: Getty Images/Global Images UkraineУ відповідь на нещодавні дії Росії проти України, Трамп скасував свою зустріч з Володимиром Путіним. Проте, його рішення, ймовірно, більше пов’язане з власними неприємностями вдома.

Президент Трамп у четвер заявив про те, що він скасував свою двосторонню зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним через захоплення Росією трьох українських військових кораблів біля берегів Криму. Мотиви цього кроку аналізує стаття у виданні The Atlantic.

«Виходячи з того факту, що кораблі та моряки не були повернуті до України з Росії, я вирішив, що для всіх зацікавлених сторін буде краще скасувати мою зустріч з президентом Володимиром Путіним в Аргентині, – написав Трамп у Twitter. – Я розраховую на змістовну зустріч щойно ситуація буде вирішена!».

Висловлювання президента кардинально відрізняються від його позиції на початку цього тижня, коли він звинувачував у зіткненні обидві сторони, кажучи: «Нам не подобається те, що відбувається як з одної, так і з іншої сторони». Його коментарі також значно відрізняються від тих, які він зробив раніше у четвер, коли сказав, що «мабуть, зустрінеться з президентом Путіним», оскільки вважає, що це дуже хороший час для зустрічі. Трамп також додав: «Я отримаю повний звіт щодо того, що сталося між Росією та Україною в Азовському морі». Незалежно від того, що говорили радники, Трамп вирішив скасувати зустріч.

У минулому такі поради не відігравали жодного значення. Трамп зустрівся з Путіним у Гельсінкі, Фінляндія, у липні, через декілька днів після того, як міністерство юстиції США звинуватило 12 російських розвідників у хакерській атаці на електронні листи та комп’ютери вищих посадових осіб Демократичної партії під час президентських виборів 2016 року. У той час Трамп сказав: «Налагодження зв’язків з Росією – це добре, а не погано». На прес-конференції після зустрічі Трамп відхилив усі звинувачення американських спецслужб у тому, що Росія втручалась у вибори 2016 року, заявивши, що російський лідер «сказав, що це не Росія».

Ці зауваження відображають давнє небажання Трампа засуджувати дії Росії. Раніше цього року, напередодні саміту Великої сімки у Канаді, Трамп закликав прийняти Росію до цього клубу, з якого її було виключено у 2014 році після анексії Криму. На питання, чи визнає він російську окупацію Криму, Трамп відповів: «Побачимо». За повідомленнями, іншим членам Великої сімки він заявив, що Крим був російським, оскільки його населення говорило по-російськи. Такої ж точки зору він дотримувався й у 2016 році. Тоді Трамп звинувачував Обаму у анексії Криму, стверджуючи, що саме «він дозволив Криму відійти», та додавши, що Росія «витратила багато грошей на його відновлення».

У четвер Трамп не випадково змінив свої погляди. Він оприлюднив своє рішення про скасування зустрічі після того, як Майкл Коен, його колишній адвокат, зізнався, що збрехав перед Конгресом у справі про втручання Росії у вибори в США. Заява Коена є частиною угоди з Робертом Мюллером, спеціальним прокурором, який розслідує втручання Росії у вибори та можливу змову між соратниками Трампа та російським урядом. Трамп наполягає на тому, що не було жодної змови з Росією, та називає розслідування Мюллера «полюванням на відьом».

Якби Трамп зустрівся з Путіним на саміті Великої двадцятки, питання про Коена, зустрічі Коена з російськими чиновниками та втручання Москви у президентські вибори майже, напевно, отруїли б життя американському президенту. Проте, скасування зустрічі аж ніяк не гарантує того, що питання обізнаності щодо зустрічі Коена з російською стороною не будуть переслідувати Трампа. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/11/30/chomu_tramp_nespodivano_pishov_proty_rosii_1459561

Джерело: zik.ua