Як заявляють вчені, вже в кам’яному столітті люди досконально вивчили зоряне небо і зобразили не тільки зодіакальні сузір’я, але і метеорні потоки і навіть ефект, викликаний коливаннями земної осі. Також художники стародавності зафіксували падіння на Землю як мінімум двох великих метеоритів. Науковці поділилися своїми висновками в науковій статті, розміщеній на сайті arXiv.org, передає Golos.ua.

Як кажуть фахівці, все почалося з роботи виданої іншими авторами в 2012 році. У ній стверджувалося, що близько 13000 років тому, на початку пізньої дріасової епохи, на Землю впав великий метеорит, і тому на Землі відбулася помітна зміна клімату.

У роботі, що вийшла у 2017 році, Світмен у співавторстві з іншим вченим представив свою інтерпретацію зображень на камені з комплексу Гебеклі-Тепе в нинішньої Туреччини. Автори зробили висновок, що цей напис є своєрідним пам’ятником падіння згаданого метеорита. На таку думку їх навів, зокрема, дуже гарний збіг дати створення цього артефакту і часу катаклізму.