Чому білі та зірочками: вчені змогли розгадати загадку сніжинок

7 Грудня 2018 23:52
Сніг формується в умовах далеко не чистого повітря
Чому білі та зірочками: вчені змогли розгадати загадку сніжинок
Французькі метеорологи розгадали головні загадки сніжинок, чому вони мають таку химерну форму, чому сніг білого кольору, не прозорий.

Фахівці пояснюють, процес перетворення води в сніжинки починається з того, що вода притягається до найдрібніших твердих частинок, які можуть бути діаметром в соту частку міліметра. Сніг формується в умовах далеко не чистого повітря.

Далі навколо мікрочастинки формується початкова шестигранна призма. Подальше зростання кристалів залежить від атмосферного тиску, електричного поля хмари, вітру, вологості і температури. Цікаво, що чим нижче температура повітря, тим більше химерна форма сніжники. Температура в мінус 5 — 10 градусів Цельсія призводить до формування сніжинок у формі голочок. Температура в 10 — 12 градусів – сніжинок у формі пластинок або пластівців. Мінус 12 — 18 градусів  формує найбільшкрасиву зірочку з шістьма променями.

Колір снігу викликаний його структурою. У снігу кристали льоду розташовані хаотично. Світло, потрапляючи на один з них, переломлюється, у такому вигляді потрапляє на інший, який знову змінює його напрям. Все це дає в підсумку білий колір.

Джерело: narodna-pravda.ua