Маючи власну переробку, з 1 га чебрецю можна отримати щонайменше $3 тис. Додаткові кошти ще принесе продаж чебрецевого меду. Своїми розрахунками поділився кандидат біологічних наук Олександр Гончаров, передає agro.guide.
За його словами, середня врожайність зеленої маси чебрецю по одному «укосі» сягає 5-6 т/га, сухої — 2 т/га. В сухій листостебловій масі міститься від 1 до 3% ефірної олії. Відповідно, з 1 га чебрецю можна отримати від 20 до 60 кг цього продукту.
Рекордний вихід ефірної олії кращих сортів, вирощуваних за інтенсивною технологією, сягає 100 кг/га.
Найдешевшу олію чебрецю пропонують по $16 за флакон об’ємом 118 мл, найдорожчу — $18 за 10 мл. Якщо орієнтуватися на мінімальну ціну, то за 1 л цілком можна отримати 130-150.
За таких умови виручка складе $3 тис. /га
При мінімальній заявленій оптовій ціні вартість врожаю з 1 га (або 1,5 т сухого чебрецю) становить 110 тис. грн (приблизно $4 тис.).
Для екстракції ефірної олії збирати чебрець краще раз на рік, коли зацвітає приблизно половина квітів. Зазвичай це відбувається на початку або в середині липня.
Якщо чебрець вирощується заради сухої листо-стебельної маси, то збирання проводять 2-3 рази, між пізньою весною і ранньою осінню. Рослини після скошування наземної маси повинні відновитися.