Експерт про грудневе «безгрошів’я»: Зник двомісячний запас витрат бюджету

16 Грудня 2018 00:10

У державному бюджеті України щонайменше півроку системно не вистачає грошей.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив директор ГО «Українське товариство економічних свобод» Мар’ян Заблоцький.

Експерт, коментуючи інформацію про те, що уряд не виплачуватиме в грудні 2018 року пенсії за два місяці – грудень і січень, зазначив, що в державному бюджеті України щонайменше півроку системно не вистачає грошей.

«Якщо подивитися, скільки грошей було на рахунках в уряду, то за рік їхня сума впала більш ніж на 100 млрд грн. Тобто це на один-два місяці витрат державного бюджету був запас. А зараз фактично він зник», – заявив Мар’ян Заблоцький.

Гість програми вважає, що «уряду пощастило, що є з чого виплачувати пенсії в грудні», оскільки вже в останній місяць року знайти кошти вже було дуже складно.

«Уряд позичав за ставкою 20,5% річних. Таких кредитів немає навіть для фізичних осіб. Це більша ставка, ніж ті кредити, за якими Національний банк дає банкам», – зауважив Мар’ян Заблоцький.

З його слів, у грудні з огляду на «сезонність» постійно складається така ситуація, коли «наздоганяють» інші бюджетні видатки, тож саме в останній місяць року найчастіше бракує коштів. Тож, додав експерт, уряд був змушений вдаватися до екстрених заходів, щоб профінансувати витрати у грудні.

Нагадаємо, як повідомили у прес-службі Міністерства соціальної політики України, Кабінет Міністрів України не буде виплачувати у грудні 2018 року пенсії за два місяці – грудень і січень.

Протягом 2019 року мінімальна пенсія в Україні зростатиме двічі: з 1 липня та з 1 грудня. Водночас додаткове підвищення очікує на пенсіонерів із найбільшим стажем.

Голова правління Пенсійного фонду України Євген Капінус повідомив, що сьогодні в Україні на 10 працюючих припадає 11 пенсіонерів. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/12/24/ekspert_pro_grudneve_bezgroshivya_znyk_dvomisyachnyy_zapas_vytrat_byudzhetu_1476389

Джерело: zik.ua