Оцінка динаміки цін на м’ясо великої рогатої худоби у 2016-2018 роках в Україні, проведена науковцями Інституту аграрної економіки, свідчить, що має місце тенденція зростання цін на яловичину. Про це проінформувала провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Наталія Копитець.
Нагадаємо, до кінця 2018 року ціни на всі види м’яса птиці зростуть іще на 10%.
За її словами, середня ціна продажу великої рогатої худоби сільськогосподарськими підприємствами за усіма каналами реалізації у 2017 році зросла на 72,0% і становила 36343,2 грн/т. Найвищою середня ціна була у сільськогосподарських підприємствах Івано-Франківської області – 52599,6 грн/т, а найнижчою у Харківській області – 24638,0 грн/т.
За січень-жовтень 2018 року ціна реалізації живої великої рогатої худоби зменшилася на 18,8% і становила 30989,1 грн/т.
Найвища ціна реалізації великої рогатої худоби за цей період спостерігалася у Волинській (34778,7 грн/т) і Хмельницькій (33263,4 грн/т) областях. Найнижчою ціна реалізації великої рогатої худоби була у Луганській області (26839,9 грн/т). У решті областей ціна коливалася в межах 28146,8-32059,3 грн за 1 тонну.
Водночас оптово-відпускна ціна на яловичину І категорії збільшилася торік порівняно з 2016 роком на 19,2% і становила 76,55 грн/кг. Таке подорожчання спричинене, перш за все, стрімким зростанням закупівельної ціни на велику рогату худобу – на 72,0%, а також скороченням пропозиції яловичини (-3,8%), – пояснила Наталія Копитець.
Високі оптово-відпускні ціни станом на кінець 2017 року спостерігалися на Хмельниччині (110,0 грн/кг), а найнижчі – на підприємствах Івано-Франківщини (46,20 грн/кг).
Із початку року оптово-відпускна ціна яловичини І категорії не зазнала суттєвих змін і склала 78,78 грн/кг.
Найвища оптово-відпускна ціна яловичини І категорії за цей період спостерігалася на Хмельниччині (98,5 грн/кг) та Закарпатті (94,14 грн/кг). Найнижчою вона була в Івано-Франківській області (46,20 грн/кг).
Останні три роки відзначилися стрімким зростанням роздрібних цін на яловичину та телятину, які майже зрівнялися з європейськими, – зауважила науковець.
Роздрібна ціна на яловичину у грудні минулого року зросла порівняно з 2016 роком більш, ніж на третину (+34,8%-38,5%). Зокрема, тазостегнова частина яловичини коштувала 92,18 грн/кг, а яловичина без кістки – 117,77 грн/кг.
Найвищими ціни на яловичину без кістки у грудні 2017 році були на Закарпатті (147,01 грн/кг) та Вінниччині (130,86 грн/кг). Лише на Сумщині ціни на цей вид м’яса були нижче середніх по Україні – 101,69 грн/кг.
В областях України ціни на тазостегнову частину яловичини у грудні 2017 року коливалися від 76,88 грн/кг у Києві – до 116,31 грн/кг на Харківщині.
У січні-жовтні 2018 року роздрібна ціна на тазостегнову частину яловичини зросла на 6,0% і становила 97,69 грн/кг. Водночас роздрібна ціна яловичини без кістки збільшилася на 7,2% і становила 126,26 грн/кг.
Варто зауважити, що роздрібна ціна на свинину без кістки менша на 6,1%, а на тушки курей середньої вгодованості – на 20,8 % і становить відповідно 118,51 грн/кг та 57,22 грн/кг порівняно з роздрібною ціною яловичини без кістки, підкреслила експерт.
Отже, ціни на яловичину в роздрібній мережі найвищі порівняно з іншими видами м’яса. Саме тому споживачі м’ясної продукції надають перевагу купівлі м’яса птиці, яке за ціною є значно дешевшим. Так, у структурі споживання м’яса на 1 особу в рік частка яловичини скорочується і становить близько 14,0%, у той час як частка м’яса птиці зростає і становить понад 47,0%, підсумувала Наталія Копитець.