Митрополит Епіфаній – про дату святкування Різдва: Ми повинні реформуватися розумно й мудро

24 Грудня 2018 00:16

Третина українських вірян нині святкує Різдво Христове. Офіційно Україна вже вдруге відзначає це свято 25 грудня.

Різдвяна літургія у християн західного обряду починається з покладання у ясла немовляти. Згодом, наприкінці дня, віряни продовжують святкування за вечерею та молитвою.

«Біля стола або під скатертиною кладуть сіно, щоб показати, що початок Ісусової дороги він був не в палацах, а у вертепі, на сіні», – пояснює єпископ Києво-Житомирської дієцезії Віталій Кривицький.

Крім того віряни діляться на свято оплатком, тобто різдвяним пісним хлібом. Шмоточок дають один одному, бажаючи миру й добра.

«Суть оплатка в тому, щоб ним поділитися. І якщо були різноголосся з рідними – треба примиритися», – розповідає вікарний священик парафії святого Олександра Отець Сергій.

Головне нині – об’єднання розпорошеної по світу родини, а не святкова вечеря.

У ніч на 25 грудня приходить Санта-Клаус, який приносить під ялинку подарунки. У сучасних реаліях таємно зробити приємний сюрприз може кожен.

«Ми попросили у людей, щоб вони надіслали подарунки для окремої дитини з ім’ям, з фотографією. Так знайшли дуже велику відповідь. Майже три тисячі людей пообіцяли прислати подарунки. До слова, більшість наших таємних Сант – дівчата», – ділиться голова спільноти Святого Егідія Юрій Ліфансе.

Для дітлахів із дитбудинків це, передусім, іграшки та усілякі смаколики. А для безхатьків – святковий обід і теплий одяг.

Окрім того 25 січня Різдво відзначає і Константинополь. Після отримання томосу, за логікою, цього дня має святкувати і помісна Українська церква. Утім митрополит Київський і всієї України Епіфаній вважає, що перенесення дати поки не на часі.

«Це може внести смуту й розкол. Тому вважаю, що ми повинні реформуватися розумно й мудро», – говорить митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Різдво є святом єднання і духовного відпочинку. До слова, раніше патріарх Варфоломій детальніше пояснив значення цього дня. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/12/24/mytropolyt_epifaniy_pro_datu_svyatkuvannya_rizdva_my_povynni_reformuvatysya_1476513

Джерело: zik.ua