Експерт: У держави немає ресурсу для підвищення зарплат

31 Грудня 2018 15:04

Насправді, враховуючи державні борги, у країни немає грошей для підвищення мінімальної зарплати. До того ж таке втручання уряду – доволі специфічний інструмент на ринку праці. Робітники самі повинні вимагати збільшення окладів, а бізнес розуміти – якщо постійно занижувати зарплати працівникам, вони втечуть закордон.

Таку думку в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» висловив експерт-міжнародник Тарас Качка.

Він наголосив: насправді, зараз у держави немає ресурсів для підвищення мінімальної зарплати. Тож таке зростання – «мегаподарунок» від уряду та ВР.

«Той рівень боргів, через який маємо пройти у 2019-му, уже понад наші зусилля», – вважає Качка.

До того ж обумовлення урядом мінімальних зарплат – специфічний інструмент впливу на ринок праці. Адже, на думку експерта, робітники самі повинні вимагати збільшення своїх окладів через профспілки.

«Для економіки це (зростання зарплат, – ZIK) буде додатковим тягарем на макрофінансову стабільність, яка потрібна бізнесу», – зазначив експерт.

За його словами, на український бізнес впливає величезна недоінвестованість в наших працівників.

«Вона призвела до того, що у сусідніх державах зарплата є набагато вищою. Через це відбуваються й величезна трудова міграція і відтік людей. Тобто, проблема у тому, що бізнес, який впродовж 15 років жалівся, що є бідним та «затюканим», насправді загнав зарплати на настільки низький рівень, що тепер дисонанс між українським та, наприклад, польським ринками праці є очевидним. Бізнес також має розуміти: якщо постійно бідкатись і занижувати зарплати працівникам, вони, зрештою, від тебе втечуть і це не проблема держави», – переконаний Тарас Качка.

Як повідомлялось раніше, із 1 січня мінімальна заробітна плата в Україні зросла до 4173 в місяць, або до 25,13 гривень в погодинному розмірі. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/01/03/ekspert_u_derzhavy_nemaie_resursu_dlya_pidvyshchennya_zarplat_1481513

Джерело: zik.ua