Дніпряни вкотре вийшли під ДніпроОДА та вимагали розслідування подій 26 січня 2014 року

26 Січня 2019 23:19
Дніпряни вкотре вийшли під ДніпроОДА та вимагали розслідування подій 26 січня 2014 року

Сьогодні, 26 січня, під стінами ДніпроОДА, де рівно п’ять років тому так звані “тітушки” разом із міліцією, на замовлення тодішньої влади, розігнали мирний мітинг та побили місцевих активістів, містяни влаштували тематичну фотовиставку. Про це повідомляє Дніпроград з місця подій.

У 2014 року біля будівлі Дніпропетровської облдержадміністрації на учасників  мирного мітингу, які вимагали відставку влади, напали тітушки, прикриваючись силами МВС. В активістів стріляли з травматичної зброї, поливали водою та били. Того вечора були затримані близько трьох десятків активістів і випадкових перехожих.

“Минуло п’ять років, а слідство досі триває. На сьогодні маємо лише дві кримінальні справи щодо суддів та жодного покараного слідчого чи прокурора, кілька оштрафованих «тітушок» та жодного виявленого і притягнутого до відповідальності їхнього замовника. Проте ми будемо далі наполягати, аби справу врешті довели до кінця”, – зазначив активіст та учасник Майдану Вадим Шебанов.

Народний депутат Андрій Денисенко разом із активістами протягом усього часу контролює процес слідства. Напередодні річниці події політик направив запити до обласної прокуратури щодо поточного стану справи. Сьогодні ж Денисенко зазначає, що відверто затягнуте розслідування говорить лише про те, що вся правоохоронна й судова системи навмисно покривають організаторів і замовників масового побиття людей.

“Я особисто, як учасник подій, понад рік вимагав, щоб мене просто опитали як свідка. Мене жодного разу не викликали до суду. Значить суд та правоохоронні органи не зацікавлені у встановленні істини. Всі знають імена прямих організаторів тодішнього побиття – Вілкул, Колесников та Удод. Вони мають право на справедливий та законний суд. Проте бездіяльність правоохоронних органів підштовхує народ на суд Лінча. І не тільки над замовниками, а й над суддями та прокурорами, які відпрацьовують криваві гроші колишніх регіоналів”, – зазначив Андрій Денисенко.

У найближчий час містяни звернуться до Генеральної прокуратури з вимогою аби та взяла на себе розслідування і притягнула до відповідальності головних організаторів нападу та їхніх посіпак.

“Обласній прокуратурі немає віри. Вони беруть нас мором та сподіваються на те, що ми все забудемо. Проте ті, хто був у центрі тодішніх подій мають дуже багато болючих спогадів. І просто так цю справу ми зам’яти не дамо”, – зазначив активіст, депутат райради Кирило Дороленко.

Тож аби вкотре нагадати владі та правоохоронцям про події під ДніпроОДА, дніпряни влаштували фотовиставку, де зображені кадри побиття дніпрян та по-справжньому жорстокий розгон мирної акції.

“Особисто в моєму архіві близько двох тисяч фото з того дня. З них я обрала сто світлин, які ми вивісили на паркан. Вони найбільш емоційно відображають події тієї кривавої неділі”, – розповіла Катерина Леонова.

“Мене досі викликають на допити як свідка. Ми дослідили по світлинах, які я робила в той день, кожен мій крок. А результати дуже сімнівні. Будемо думати, що робити далі. Тиск громадськості та увага журнаоістів – чи не єдине, що залишається”, — розповіла учасниця свідок побиття дніпрян 26 січня 2014 року Марина Давидова.

“П’ять років тому Дніпро продемонстрував свою незламність та відданість Україні. Ці фото – нагадування всім нам про «велику ціну», яку заплатив наш народ за незалежність та свободу”, – зазначив учасник Революції Гідності Гліб Пригунов.

Автор: Дарина ТВАРА

Джерело: dniprograd.org