Рада звернулась до КСУ щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську

7 Лютого 2019 18:14

Народні депутати скерували до Конституційного суду України депутатський законопроект щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

За відповідне рішення щодо включення до порядку денного та скерування до КСУ законопроекту № 9310-1 під час пленарного засідання ВРУ, яке транслює телеканал ZIK, проголосували 240 обранців (за необхідних 226 голосів депутатів).

Конституційний суд України має дати висновок щодо того, чи відповідає законопроект Конституції України, і лише після того парламентарі зможуть розглянути проект закону у першому читанні.

Сьогодні на розгляд парламенту запропонували два законопроекти. Один із них – проект Закону про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) № 9310 (ініціатор – Президент України), відповідно до якого запропоновано назву області «Дніпропетровська» замінити словом «Дніпровська». Інший проект закону – № 9310-1 авторства групи депутатів, який пропонує перейменувати Дніпропетровську область в Січеславську.

Нардеп від БПП, представник Президента України у ВРУ Ірина Луценко, представляючи президентський законопроект, наголосила, що необхідність перейменування Дніпропетровської області пояснюється вимогами законодавства про «декомунізацію», оскільки містить згадку про одного з організаторів Голодомору – Григорія Петровського. Вона нагадала, що 2016 року обласний центр було перейменовано у Дніпро.

«Перейменування області має відбуватися з урахуванням назви її обласного центру – міста Дніпро. З огляду на це глава держави пропонує перейменувати Дніпропетровську область на Дніпровську», – зазначила Ірина Луценко.

Нардеп Андрій Денисенко, представляючи депутатський законопроект № 9310-1, наголосив, що в умовах агресії недостатньо стерти ворожі символи – слід «застовбити український характер цього краю», оскільки саме Дніпро і область у 2014 році виконав ту функцію, яку раніше виконувала Запорізька Січ – захист України. Він закликав підтримати перейменування області на Січеславську, оскільки Січеслав – історична назва обласного центру.

Голова ВРУ Андрій Парубій поставив законопроекти на рейтингове голосування. Проет закону, який пропонує перейменувати область на Дніпровську, підтримали 144 депутати. Проект закону про перейменування на Січеславську – 240 обранців.

Нагадаємо, 7 лютого, народні депутати підтримали внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Як повідомляли, на початку лютого 2019 року у КСУ повідомили, що законопроект про перейменування Кіровоградської області у Кропивницьку відповідає положенням Конституції.

Джерело: zik.ua